Calculul pensiei dupa noua lege

Emil Boc a anuntat eliminarea pensiilor speciale ale militarilor, agentilor secreti, poli­tistilor si lucratorilor din pe­nitenciare, datorita aplicarii principiului “Egalitate de tra­tament pentru toata lumea!” Proiectul legii

unitare a pensiilor a fost modificat, astfel ca si cei 200.000 de pensionari “speciali” vor avea drepturile recalculate conform principiului contributivitatii.

Recalcularea se va face, potrivit Guvernului, în termen de cinci luni de la data publicarii noii legi a pensiilor. Practic însa ar putea dura câtiva ani. E necesara verificarea unor arhive vechi de 60-70 de ani pentru reconstituirea veniturilor brute lunare. În plus, actul normativ ar putea duce la mii de procese din partea pen­sionarilor care se vor trezi cu veniturile micsorate. O alta problema va fi, spre exemplu, recalcularea pensiilor agentilor speciali care au primit bani pentru misiunile secrete. Guvernul crede ca va economisi, în 2011, circa 2 miliarde de euro la buget.

Misiunile agentilor secreti, declasificate ca sa conteze la pensie

Recalcularea presupune transformarea în puncte de pensie a veniturilor brute, la care s-a retinut contributia de asigurari sociale (CAS), realizate de-a lungul întregii cariere a beneficiarului. Pentru aceasta, se realizeaza, mai întâi, punctajul lunar, prin raportarea veniturile lunare brute realizate într-un an (începând cu primul an al carierei), la valoarea salariului mediu brut pe economie din luna respectiva. Apoi, se obtine punctajul anual (se împarte la 12 suma punctajelor lunare dintr-un an), iar la final, punctajul mediu anual – suma punctajelor anuale se raporteaza la suma anilor de activitate. Punctajul mediu anual se înmulteste cu valoarea unui punct de pensie (732,8 lei în 2010, conform Legii Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat) si rezultatul este pensia.

În cazul militarilor, politistilor si lucratorilor din penitenciare intervin trei probleme diferite:

1. Calculul punctajului mediu anual nu este deja realizat, ca în cazul magistratilor, de pilda. Deci va presupune o uriasa munca în arhive vechi de 60-70-80 de ani. La discutiile asupra proiectului de lege, reprezentantii Armatei, Politiei si Serviciilor au invocat imposibilitatea de reconstituire a dosarelor de pensie, astfel încât acestea sa contina veniturile realizate de beneficiari în întreaga cariera. Daca acest fapt se va dovedi real, foarte multi pensionari din aceste categorii vor avea de suferit, întrucât, pentru veniturile obtinute din 1963 încoace, acolo unde nu exista dovezi ale realizarii unui anume venit într-un an calendaristic, se ia în calcul salariul minim pe economie din anul respectiv. Evident, prin raportare la salariul mediu se va obtine un punctaj subunitar, deci o pensie foarte mica.

2. În cazul multor militari si politisti, nu s-a platit CAS pentru întregul venit realizat, ci numai pentru o mica parte din acesta. Or, la calculul pensiei se tine cont doar de partea din venit pentru care s-a achitat contributia. Ar fi necesara o derogare de la lege, pentru ca subofiterii si ofiterii respectivi sa nu aiba de pierdut. Dar derogarea ar nemultumi alte categorii sociale care au avut de pierdut din cauza neincluderii unor venituri în baza de calcul a pensiei.

Sursa: Gandul

Lasă un comentariu