Soc!Bancile vor trece la executari silite incepand cu luna martie anunta Casa de avocatura Coltuc

Bancile au motive sa execute mai frecvent proprie­tatile datornicilor pentru a debloca provizioanele, însa vânzarea bunurilor ramâne extrem de dificila, din lipsa de cumparatori.

Posibilitatea ca bancile sa treaca în forta la executarea silita a datornicilor a revenit în actualitate dupa ce a fost un subiect aprins de dezbateri pe aproape tot parcursul anului trecut. De aceasta data, doi dintre cei mai cunoscuti specialisti în insolventa si falimente dau ca inevitabila explozia executarilor în luna martie a acestui an. „Tot sistemul bancar a fost dispus sa reesaloneze, sa rescadenteze creditele. Cei care au primit astfel de facilitati anul trecut si nu au reusit sa se redreseze trebuie sa se astepte ca anul acesta sa nu mai fie pasuiti. Cel târziu în martie, bancile vor trece la executari“, spune Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor în Insolventa.

Reprezentantii sitemului bancar au însa în continuare retineri,  argumentând ca actualele preturi de pe piata imobiliara nu le permit sa execute garantiile datornicilor. Un argument în acest sens îl constituie si lipsa clientilor la licitatiile pentru vânzarea bunurilor recuperate, fenomen  destul de evident în ciuda faptului ca bancile au facut pasi importanti pentru transparentizarea procesului de vânzare a bunurilor executate silit. Daca pâna spre sfârsitul lui 2009 doar doua banci postau anunturile de vânzare pe site-urile proprii, în prezent, nu mai putin de 16 institutii de credit fac acest lucru.

Licitatii la preturi mici, dar fara musterii

„În general, pretul initial de vânzare a bunurilor este cu cel putin 10% sub media pietei. În fazele urmatoare, suntem obligati prin lege sa reducem cu 25% pretul la a doua licitatie si apoi cu 50% din valoarea initiala. Cu toate acestea avem mari dificultati în vânzarea bunurilor, mai ales în provincie“, spune un executor bancar. Doar pe site-ul Raiffeisen sunt postate 65 de anunturi de organizare a unor licitatii, iar majoritatea se afla la al doilea sau chiar al treilea pas. Alte câteva sute de anunturi sunt repetate ­periodic pe portalurile altor 15 banci. „Un pret mediu care poate rezulta în urma vânzarii prin licitatie se ridica la nivelul a 50-60% din pretul initial“, puncteaza Liviu Fenoghen, seful corpului executorilor bancari al BRD. Adevarate chilipiruri care, însa, par a nu fi dorite de nimeni. În acest context, o explozie a executarilor ar fi justificata doar daca bancile ar observa o crestere substantiala a cererii.

Sursa: Capital

Un comentariu la „Soc!Bancile vor trece la executari silite incepand cu luna martie anunta Casa de avocatura Coltuc”

  1. sunt si eu unul din clientii care au luat un credit ipotecar si ma vad in situatia de a fi trecut la executare silita. stau si ma intreb daca banca nu vinde casa cu un pret care sa acopere valoarea creditului eu va trebui sa platesc in continuare diferenta?daca poate cineva sa-mi raspunda urgent chiar va rog sa o face-ti sunt o persoana disperata

Lasă un comentariu