Daca doriti sa achitati, înainte de termen, un credit accesat în urma cu un an, ar trebui sa stiti

Comisioanele si dobânzile puse la un credit va pot încurca mai toate calculele pe care vi le-ati facut atunci când ati accesat un împrumut, daca nu va interesati cu atentie si vreti sa rambursati anticipat suma.

Reporterii EVZ au mers pe la banci pentru a face câteva calcule cu privire la câti bani trebuie rambursati dupa un an, pentru un credit de 10.000 euro. În principal rata pe care o platiti la banca este alcatuita, cel putin în prima perioada de rambursare, din dobânzi si comisioane în proportie de circa trei sferturi.

Spre exemplu, la Alpha Bank, pentru creditul „Alpha 4 All” ni s-a facut o simulare de credit din care a reiesit ca în a treisprezecea luna, daca am fi dorit sa rambursam creditul de 10.000 de euro pe care l-am luat, am fi avut de dat înapoi 9.254 de euro. Acest lucru, în conditiile în care rata lunara se ridica la peste 220 de euro, adica dupa ce era achitat deja peste 2.600 de euro. Valoarea platibila pentru acest credit este dubla fata de cât am împrumutat.

Potrivit ofiterului de credite de la Alpha Bank, la cei peste 9.250 de euro se mai adauga 3% comision de rambursare anticipata, adica alti peste 300 de euro. În principiu, din cei 2.640 de euro pe care i-am fi platit timp de un an, aproape 1.900 de euro ar fi fost comisioane si dobânzi.

Rata este egala cu dobânda

Aceeasi suma am solicitat-o si de la Raiffeisen Bank. Aici calculul ni s-a facut pentru o suma de 10.300 de euro, pe o perioada de 7 ani. Rata totala de plata în acest caz ar urma sa fie aproape 205 euro.

Sursa: EvZ

Lasă un comentariu