Atunci când o firmă sau o persoană fizică autorizată îşi mută sediul social dintr-o localitate în alta sau dintr-un sector al Capitalei în altul, trebuie să urmeze nişte paşi pentru ca dosarul său fiscal să fie transferat la administraţia
financiară de pe raza noii reşedinţe.
„Schimbarea sediului social nu implică cheltuieli în sarcina contribuabililor”, ne-au spus reprezentanţiiAgenţieiNaţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Acte necesare
Reprezentantul companiei va depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află noul sediu formularul 050 „Cerere de de înregistrare a domiciliului fiscal al contribuabilului”.
Comerciantul va mai depune copii de pe actele care fac dovada deţinerii spaţiului pentru domiciliul fiscal. În cazul PFA, se va depune şi copie după actul de identitate, ne-au spus reprezentanţii ANAF.
Funcţionarii Fiscului vor transmite acest dosar, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, către administraţia financiară de la vechiul sediu.
Reprezentanţii organului fiscal unde contribuabilul a avut ultimul domiciliu pregătesc dosarul fiscal şi îl transmit către administraţia financiară de la noul sediu.
Alături de dosar, va fi trimis şi certificatul de atestare fiscală, precum şi fişa de evidenţă pe plătitor. Următorul pas este emiterea „Deciziei de înregistrare a sediului social şi a domiciliului fiscal”. Firma va primi câte un exemplar al certificatului de atestare fiscală şi al deciziei.
Condiţii pentru necomercianţi Contribuabilii care nu au calitatea de comerciant, cei care nu au obligaţia înregistrării în Registrul Comerţului, trebuie să depună la administraţia fiscală din raza noului sediu formularul 010 „Declaraţie de înregistrare/ Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică”, precum şi formularul 050.
Acestea trebuie însoţite de o copie de pe autorizaţia de funcţionare sau de pe actul de înfiinţare, dovada deţinerii sediului şi o copie de pe actul de identitate la persoanele fizice.
Documentele vor urma acelaşi traseu: vor fi transmise către vechea administraţie financiară, care va transfera dosarul fiscal, însoţit de certificatul de atestare fiscală şi de fişa de evidenţă pe plătitor.
Contribuabilul va primi câte un exemplar al certificatului de atestare fiscală şi al deciziei de înregistrare a sediului social, după ce va fi emisă. Apoi va anula vechiul certificat de înregistrare fiscală şi îl va ridica pe cel nou.