Apostila este, in fapt, o stampila aplicata de autoritatile competente ale unui stat semnatar al Conventiei de la Haga, pe actele oficiale intocmite in tara respectiva, care urmeaza sa fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar
al Conventiei.
Eliberarea apostilei previne utilizarea unor acte false care ar putea produce efecte juridice.
Apostila se aplica de institutiile prefectului pe actele oficiale administrative, emise de autoritatile administratiei publice centrale sau locale. Activitatea de eliberare a apostilei se desfasoara prin intermediul biroului de apostila, organizat in cadrul institutiilor prefectului.
Potrivit instructiunilor MAI, biroul de apostila are urmatoarele atributii:
a) primeste documentele cerute de prezentele instructiuni pentru eliberarea apostilei;
b) verifica competenta institutiei prefectului;
c) inregistreaza cererea de eliberare a apostilei;
d) verifica semnatura si a calitatea in care a actionat semnatarul actului pentru care se solicita apostilarea si, daca este cazul, a identitatii sigiliului sau a stampilei de pe act;
e) completeaza apostila;
f) semneaza apostila si aplica stampila cu stema;
g) elibereaza apostila.
De asemenea, Instructiunile prevad faptul ca aplicarea apostilei poate fi solicitata de:
a) titularul actului;
b) sotul/sotia titularului actului ori o ruda pana la gradul II cu titularul actului;
c) alta persoana fizica, care prezinta procura notariala sau imputernicire avocatiala;
d) o persoana juridica care a incheiat cu titularul actului un contract avand ca obiect realizarea in numele acestuia a procedurilor necesare pentru eliberarea apostilei, prin
reprezentant care prezinta delegatie in acest sens;
e) o misiune diplomatica sau un oficiu consular in Romania al unui stat semnatar al Conventiei, daca aceasta/acesta poate asigura transmiterea prin corespondenta atat a documentelor necesare eliberarii apostilei la institutia prefectului competenta, cat si a actelor pentru care s-a eliberat apostila catre titularul acestora.
In cazul in care procura notariala a fost intocmita pe teritoriul unui alt stat, este obligatorie traducerea si legalizarea ei, precum, iar documentul trebuie sa fie apostilat de autoritatile competente ale statului pe al carui teritoriu a fost intocmita.
In vederea eliberarii apostilei se va depune o cerere la biroul apostila, alaturi de documentul in original pentru care se solicita eliberarea apostilei si dovada achitarii taxelor.
Totodata, exista posibilitatea de a depune documentele si prin corespondenta, atat timp cat actul pentru care se solicita eliberarea apostilei este insotit de documentele cerute, iar acestea sunt transmise printr-un serviciu de curierat rapid, cu confirmare de primire.
Cererea depusa va fi inregistrata la biroul de apostila, urmand a se verifica actele pentru care urmeaza sa se elibereze apostila si a se confrunta cu datele corespunzatoare din cererea completata de solicitant.
Potrivit Ordonantei nr. 128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice si juridice de catre Ministerul Administratiei si Internelor, actualizata la 14 februarie 2009, taxa pentru inregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei este de 3 lei.
Apostila si anexa la aceasta se completeaza pe calculator, utilizandu-se un document standardizat. Potrivit Instructiunilor, completarea se realizeaza cu font Times New Roman, marimea 12.
In apostile sunt incluse urmatoarele detalii:
a) numele semnatarului actului pentru care se elibereaza apostila;
b) calitatea semnatarului actului;
c) numele autoritatii emitente;
d) localitatea unde s-a eliberat apostila;
e) data completarii apostilei;
f) numele institutiei prefectului;
g) codul apostilei.
De asemenea, anexa la apostila se completeaza cu urmatoarele date:
a) numele titularului actului;
b) denumirea actului;
c) seria si numarul actului;
d) numarul de pagini pe care le contine actul.
Taxa pentru aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor fizice este de 22 de lei, potrivit OG nr. 128/2000, actualizata. Acelasi act normativ prevede ca taxa pentru aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice si in cazul reprezentarii titularului actului de catre un avocat, este de 44 de lei.