Procedura pentru infiintarea unui ONG prezentata de Casa de avocatura Coltuc

Aproximativ 3.000 de lei sunt costurile minime pentru înfiintarea unei organizatii neguvernamentale. E nevoie de minimum trei membri fondatori. Criza economica îi încurajeaza pe români sa înfiinteze ONG-uri cu scopul de a

atrage cât mai multe fonduri europene.

Trei prieteni care dispun de 3.000 de lei si doresc sa desfasoare o activitate nonprofit pot constitui o organizatie neguvernamentala.

Numarul mare de ONG-uri nou-înfiintate în aceasta perioada dificila din punct de vedere economic pare a avea doua explicatii: fondurile UE si ocolirea achitarii taxelor de catre românii întreprinzatori. Pentru a avea însa succes, noii ONG-isti ar trebui sa stie ca cele mai multe finantari merg catre asociatiile cu activitate în domeniul social.
SUMARUL ARTICOLULUI

1. Ce trebuie sa stii daca vrei sa înfiintezi un ONG
2. Etapele înfiin?arii unui ONG

„Asociatiile care vizeaza asistenta sociala, ajutorarea copiilor, bolnavilor sunt mai interesante pentru ca cea mai mare parte a fondurilor sunt destinate unor astfel de activitati. Pe de alta parte, cea mai mare parte a sponsorizarilor merg catre asociatiile cu activitate în domeniul protectiei mediului”, a spus Alin Stancu, director financiar al Agentiei de Monitorizare a Presei.

Acte necesare si costuri

Primul pas în demararea înfiintarii unui ONG este stabilirea obiectivului. Daca fondatorii, potrivit legii fiind necesar minimum 3 persoane pentru a constitui un ONG, au cazut de acord asupra domeniului în care vor sa activeze organizatia, pot trece la actiune. Mai întâi trebuie sa obtina de la Ministerul Justitiei un document contra sumei de 5 lei care sa ateste ca denumirea aleasa nu a fost rezervata de altcineva. Urmeaza stabilirea unui sediu social, de regula poate fi locuinta unuia dintre fondatori.

Sursa: EvZ

Un comentariu la „Procedura pentru infiintarea unui ONG prezentata de Casa de avocatura Coltuc”

Lasă un comentariu