Ce faci cu rata la banca daca ramâi somer va invata Casa de avocatura Coltuc

Pentru a resuscita interesul populatiei pentru credite, bancile au gasit solutia: asigurarea de somaj atasata creditului, vânduta prin intermediul companiilor de asigurari partenere. BCR, GarantiBank, CEC Bank, Bancpost si

Piraeus Bank au lansat în ultimele luni astfel de produse.

„Prin solutia de asigurare complexa pe care o lansam oferim clientilor nostri un plus de siguranta – siguranta ca ei si familiile lor vor putea sa-si îndeplineasca aspiratiile, fara ca bucuria lor sa fie umbrita de grija pierderii locului de munca”, declara, la momentul lansarii produsului, Stefan Coroianu, director executiv al directiei Credite Retail din BCR.

Pachete gratuite de asigurare

Cele mai multe dintre banci ataseaza polita creditelor de nevoi personale, iar, în caz de somaj, se acopera plata ratelor pentru mai multe luni. BCR, prima banca care a lansat aceasta oferta în toamna anului trecut, acorda polita de somaj în cadrul unui pachet complex atasat, la alegerea clientului.

În situatia pierderii involuntare a locuilui de munca, clientul va beneficia de plata ratelor pe o perioada de 24 de luni, dar nu mai mult de noua luni pentru un eveniment. Pentru întregul pachet de asigurari, ce acopera si riscul de invaliditate si cel de incapacitate temporara de munca, clientul trebuie sa plateasca lunar 0,2% din valoarea împrumutului. Celelalte patru banci ofera gratuit polita împotriva riscului de somaj. Polita atasata de Bancpost creditului ipotecar este valabila în primii trei ani de creditare, iar cea oferita de CEC Bank la pachet cu împrumutul pentru nevoi personale acopera riscul pentru întreaga perioada. Totusi, maximum noua luni pe eveniment, si nu mai mult de 18 luni pe întregul interval.

Este foarte important de stiut ca solicitantul creditului trebuie sa acorde o atentie deosebita clauzelor incluse în contractul de credit, dar si celui încheiat cu firma de asigurari prin intermediul bancilor.

Asigurarea de somaj acopera plata ratelor doar în anumite conditii. „Obligatia de plata survine dupa încadrarea în definitia «somer», conform art. 65-67-68 din Codul Muncii, pentru o durata mai mare de 30 de zile consecutive”, se arata în oferta CEC Bank.

Mai exact, concedierea, individuala sau colectiva, sa fie facuta pe motive ce nu tin de salariat, însotita de desfiintarea locului de munca, din motive reale si serioase. Asadar, nu toti cei care îsi pierd locul de munca ar putea beneficia de aceasta asigurare.

Sursa: Adevarul

Lasă un comentariu