Ghidurile vor fi de mai mare ajutor avocatilor si instantelor, spune Mircea Cinteza: “Daca ai ghidul si nu s-a respectat o procedura, va fi foarte usor sa demonstrezi ca este vorba de o greseala medicala”, a explicat cardiologul
Mircea Cinteza, profesor doctor la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti. Ghidurile contin procedurile pe care un medic trebuie sa le urmeze atunci când are un pacient la consultatie si vor ajunge din mai în toate spitalele si cabinetele. Astfel de colectii de proceduri care apar acum la noi în premiera sunt însa obisnuite în lumea occidentala. Marea deosebire este ca în strainatate aceste ghiduri sunt elaborate de asociatiile profesionale, pe când cele autohtone au fost facute de Ministerul Sanatatii.
De aici si diferentele majore ale scopului urmarit, spune cardiologul Mircea Cinteza: cele occidentale au menirea de a-i tine la curent pe medici cu cele mai noi tehnici, proceduri si medicamente, în timp ce scopul principal al celor românesti pare sa fie acela de a putea tine sub control bugetul.
„Nu cred ca sunt trei variante de tratament pentru o boala. Cu ajutorul lor, ministerul si Casa Nationala de Sanatate îsi vor face usor bugetele, stiind costurile de investigare si tratament”, a spus dr. Cinteza. Specialitatile medicale pentru care Ministerul Sanatatii a elaborat ghiduri terapeutice sunt: anestezie si terapie intensiva, cardiologie, dermato-venerologie, diabet, endocrinologie, gastroenterologie si hepatologie, geriatrie si gerontologie, medicina de familie, medicina interna, nefrologie, neurologie, oncologie, prenumologie, alergologie si imunologie clinica, psihiatrie si psihiatrie pediatrica, reabilitare, medicina fizica si balneologie, reumatologie, obstetrica-ginecologie, otorinolaringologie, urologie si anatomie patologica.
Sursa: Adevarul