Un studiu-pilot făcut în secţii de terapie intensivă din România arată care sunt cele mai frecvente şi grave infecţii ce pot fi luate din unităţi medicale

Puţinele date despre infecţiile spitaliceşti furnizate de unităţile medicale de la noi arată că infecţiile cu e-coli, o bacterie intestinală, klebssiella, microorganism care afectează mai ales pacienţi operaţi, şi stafilococul auriu,

ce poate ajunge oriunde în corp provocând septicemie, sunt printre cele mai frecvente.

Experţii atrag atenţia că externalizarea serviciilor de igienizare către firme, care s-a făcut pe scară largă în ultimii ani, poate fi unul dintre factorii-cheie responsabili de infecţii intraspitaliceşti grave.

Trei bacterii cu rezistenţă mare la antibiotice

Klebssiella este microorganismul cel mai frecvent izolat în secţii de Terapie Intensivă de la noi, potrivit raportului Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile.

„Afectează preponderent copiii la care determină mai ales afecţiuni pulmonare foarte periculoase. Este şi un contaminant ocazional al plăgilor traumatice accidentale şi chirur gicale, are o rezistenţă foarte înaltă în mediul înconjurător, îndeosebi în cel spitalicesc, şi se dobândeşte cu uşurinţă. În plus, are rezistenţă la antibiotice cu spectru larg. Din această caracteristică derivă gravitatea infecţiilor determinate de această bacterie”, explică profesorul de microbiologie şi epidemiologie Marian Neguţ, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

E-coli, care apare în 12% din cazurile raportate, este o bacterie ce poate determina afecţiuni intestinale acute, unele de mare gravitate, precum şi afecţiuni generalizate (septicemii), ca urmare a unor traumatisme chirurgicale sau accidentale. „În mediul spitalicesc poate determina afecţiuni localizate la tractul urinar, ca urmare a manevrelor exploratorii ori terapeutice asupra căilor urinare”, mai explică profesorul.

La fel de frecvent (12% din cazuri) este şi stafilococul auriu. Poate să producă afecţiuni respiratorii, unele grave (precum pneumonia sfafilococică, ce are o gravitate extremă), cutanate şi ale părţilor moi (muşchi), oculare (conjunctivite), urechii (otite) şi afecţiuni generale la fel de grave (septicemie). „Gravitatea infecţiilor cu stafilococ e cauzată şi de rezistenţa lui foarte ridicată la majoritatea antibioticelor utilizate în mod curent, precum şi la antibioticele de rezervă”, mai explică profesorul Marian Neguţ.

Prevenirea şi combaterea infecţiilor spitaliceşti sunt complexe şi trebuie să se adapteze profilului şi funcţionalităţii unităţilor respective: serviciile de urgenţă, traumatologie, chirurgie şi pediatrie, susţin experţii.

Igienizare făcută de firme şi oameni fără pregătire

Specialiştii atrag atenţia că externalizarea activităţilor de igienă din spitale, care este făcută de firme ce nu respectă standardele şi nu au oameni pregătiţi, poate duce la situaţii grave.

evenimentul zilei

Lasă un comentariu