Ce taxe noi vor aparea in Romania

Guvernul încearca sa înduplece Fondul sa nu rupa acordul promitând de la concedierea a 70.000 de bugetari pâna la rationalizarea numarului de scoli si de spitale sau renuntarea la initiativa legislativa privind falimentul

personal.

În schimbul celor 900 de milioane de euro de la FMI dar si pentru a evita caderea acordului cu Fondul, Guvernul Boc s-a angajat, printre altele, sa impoziteze tichetele de masa si dobânzile aplicate depozitelor bancare dar si sa elimine anul acesta al 13-lea salariu bugetar si sa reduca cheltuielile salariale legate de sistemul public prin concedierea a 70.000 de bugetari. Astfel, anul viitor cheltuielile cu salariile ar trebui sa scada la 39 de miliarde de lei de la 45,7 miliarde lei cât a fost bugetat pe anul în curs, la începutul anului viitor guvernul angajându-se ca numarul de angajati la stat sa nu depaseasca 1,29 milioane de persoane, conform Memorandumului suplimentar de Întelegere convenit de oficialii români cu cei ai FMI si ai UE, citat de Mediafax.

Daca la nivel oficial, în declaratiile presedintelui Traian Basescu si ale premierului Emil Boc, principalele masuri pentru a respecta acordul sunt taierea salariilor bugetarilor cu 25% si a asistentei sociale, de la pensii la ajutorul de somaj, cu 15%, în scrisoarea trimisa oficialilor FMI de la Washington, se precizeaza alte câteva zeci de masuri suplimentare.

• Daca nu se taie suficient cresc taxele. Presedintele a prezentat reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a asistentei sociale cu 15% ca o alternativa la cresterea TVA si a cotei unice, masura care ar fi pus si mai multa presiune pe mediul privat. Daca statul nu va reusi sa implementeze aceste masuri atunci va fi obligat, conform scrisorii trimise Fondului, sa mareasca taxele. “În cazul în care aceste actiuni nu sunt implementate pâna în iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipata vor fi implementate actiuni suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv masuri de majorare a cotelor de impunere, pentru a se elimina orice diferenta bugetara anticipata”, se precizeaza în documentul oficial. Cele mai importante scaderi la nivelul prestatiilor sociale vor fi aplicate programelor sociale care nu sunt directionate catre grupurile dezavantajate ale societatii. Guvernul va elimina al 13-lea salariu aferent acestui an pentru angajatii din sectorul public.

• Se impoziteaza tichetele de masa si depozitele bancare. Guvernul Boc s-a angajat sa taie anumite facilitati fiscale, pentru a obtine astfel mai multi bani la buget. Printre acestea se numara atât impozitarea tichetelor de masa, a veniturilor din câstigurilor de capital sau din depozitele bancare cât si eliminarea scutirii de plata a impozitului pe venit acordata firmelor din sectorul IT. O alta masura fiscala va fi impozitarea suplimentara a companiilor din industria farmaceutica.

• Se introducerea coplata si se rationalizeaza numarul de spitale si de scoli. În cel mai scurt timp va trebui introdus sistemul de coplata a serviciilor medicale, scutirile de la obligatia de a efectua aceste plati urmând sa nu depaseasca un anumit procent, neprecizat în comunicat. În document se precizeaza si faptul ca statul se angajeaza sa rationalizeze numarul de scoli si spitale.

Se îngheata pensionarile anticipate. Cele pe caz de boala trebuie avizate. Pentru a reduce deficitul de bani de la sistemul public de pensii, estimat la 1,7 miliarde de euro anul acesta, executivul va trebui sa înghete pensionarile anticipate de la 1 iunie 2010 si va conditiona pensionarile pe caz de boala de un aviz favorabil acordat de echipele de evaluare medicala din Ministerul Muncii.

• Boc s-a angajat sa nu se adopte legea falimentului personal. Legea falimentului personal, care prevede un anume grad de protectie a clientilor cu restante în fata bancilor, nu va fi adoptata în România. Astfel, partea româna s-a angajat sa consolideze stabilitatea financiara prin “retinerea de la promovare a unor initiative legislative (precum actualul proiect al legii insolvabilitatii personale) ce ar submina disciplina în materie de creditare”, se precizeaza în document.

• 70.000 de concedieri în jumatate de an. La începutul anului viitor personalul bugetar nu va trebui sa depaseasca numarul de 1,29 milioane de persoane, ceea ce înseamna ca pâna la finele lui 2010 vor trebui disponibilizati circa 70.000 de angajati la stat.

• Inspectorii fiscali vor primi prime. “Inspectorii cu atributii în colectarea impozitelor si taxelor în vederea majorarii veniturilor fiscale” vor primi stimulente adecvate. În paralel se vor face actiuni împotriva evaziunii fiscale pentru a spori veniturile din accize cu doua miliarde de euro, aproape 500 de milioane de euro, fata de nivelul din 2009. Producatorii de tutun din România sustin ca peste 30% din piata de profil o reprezinta tigarile de contrabanda, ceea ce corespunde unei pierderi de pâna la un miliard de euro ca venituri la bugetul de stat.

Sursa: Gandul

Lasă un comentariu