Ce taxe noi apar de la 1 iulie 2010

Blanurile, iahturile si bijuteriile vor fi din nou suprataxate, iar carnea, pestele, zaharul sau legumele si fructele achizitionate intracomunitar vor avea TVA.

“Adevarul” a publicat înca din 16 mai proiectul ordonantei de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale care prevede masuri drastice de taxare care contravin regulamentelor Comisiei Europene.

Ieri, acest proiect a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finante si va intra în vigoare de la 1 iulie. Principalele modificari constau în reintroducerea accizelor la produsele de lux (iahturi, parfumuri, blanuri, arme de vânatoare, bijuterii) si aplicarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) pentru achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii. Pentru tranzactiile în interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga si pâinea, va fi aplicata taxarea inversa, respectiv la beneficiar. Taxarea inversa este aplicabila numai între persoane înregistrate în scopuri de TVA, prin care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul si nu furnizorul. Practic, colectarea se face la finalul circuitului si sunt mult diminuate pierderile din diferite tranzactii între interpusi. În acest fel, se urmareste simplificarea metodei de taxare.

Taxa pe fructele de mare

“În scopul diminuarii evaziunii fiscale în domeniul comertului cu bunuri din categoriile: cereale si plante tehnice, legume si fructe, flori, carne si preparate din carne, peste, preparate din peste si fructe de mare, zahar, faina, pâine, o masura eficienta o constituie aplicarea taxarii inverse pentru livrarile de astfel de bunuri în interiorul tarii între persoane impozabile înregistrate normal în scopuri de TVA”, se arata în nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta. Accizele vor fi percepute firmelor, asociatiilor familiale si persoanelor fizice autorizate care produc sau achizitioneaza din teritoriul comunitar ori din afara teritoriului comunitar astfel de produse.

Sursa: Adevarul

Lasă un comentariu