Ce se intampla cu debitele unei companii aflata in faliment va invata Casa de avocatura Coltuc

În contextul economic actual, neîncasarea creantelor a devenit o problema din ce în ce mai arzatoare. Multi clienti se afla în stare de faliment, nemaiputând sa-si onoreze datoriile. Cum procedam cu aceste creante?

Pierderile înregistrate în contabilitate din cauza scoaterii din evidenta a creantelor incerte sunt deductibile la calculul profitului impozabil? În ce conditii se pot constitui provizioane? Cum procedam cu creanta neîncasata, din punctul de vedere al TVA? Cum se înregistreaza în contabilitate creantele incerte? La aceste întrebari si nu numai au încercat sa ne raspunda consultantii fiscali, contactati de Curierul National. În ceea ce priveste aceste creante este necesar sa precizam ca Decretul 167/1958R stabileste un termen general de prescriptie de 3 ani. “Astfel, creantele neîncasate trebuie recuperate în interiorul acestui termen. Ca primi pasi în recuperarea creantelor recomandam notificarile de plata si somatiile. Aceste proceduri prelungesc automat si termenul de prescriptie”, a declarat Luminita Ristea, managing partner în cadrul companiei Nexia România.

Sunt deductibile creantele?

În plus, consultantul fiscal ne-a mentionat ca pierderile înregistrate în contabilitate din cauza scoaterii din evidenta a creantelor incerte sunt deductibile la calculul profitului impozabil, dar cu anumite conditii. Astfel, potrivit consultantilor si potrivit reglementarilor Codului Fiscal sunt deductibile dupa cum urmeaza:
–  A – provizioanele constituite în limita unui procent de 20% începând cu data de 1 ianuarie 2004, 25% începând cu data de 1 ianuarie 2005, 30% începând cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, înregistrate de catre contribuabili care îndeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt înregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neîncasate într-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului;
–  B – provizioanele constituite în limita unei procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, înregistrate de catre contribuabili care îndeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt înregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007;
2. creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotarârii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului.

Sursa: Curierul National

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!