CEDO impune României schimbarea legilor privind proprietatea

În februarie 2010, Curtea de la Strasbourg a decis aplicarea procedurii hotarârii pilot în doua dintre cazurile aflate pe rol, referitoare la imobilele nationalizate confiscate de regimul comunist în România. Guvernul a

confirmat, pentru SFin, ca se pregatesc modificari ale Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.
Hotarârile pilot sunt proceduri re­la­tiv recente adoptate de Curtea Eu­ro­peana a Drepturilor Omu­lui de la Strasbourg, în sco­pul „tratarii” unor probleme juridice ce afecteaza grupuri mari de persoane. Motivul principal pentru care se iau asemenea hotarâri este numarul mare de cereri de solutionare a unor spete, având la origine aceleasi texte legis­lative defectuoase. Printr-o asemenea hotarâre, CEDO identifica disfunctiile din legislatia interna si da in­dicatii guvernelor privind masu­rile care ar trebui luate pentru a eli­mina aceste probleme sistemice sau structurale, care determina un mare numar de cereri.
Odata cu declansarea procedurii, toate cauzele având acest obiect vor fi suspendate de pe rolul CEDO, pâna când autoritatile din România vor lua masurile legislative, admi­nis­trative si bugetare pentru reme­die­­rea situatiei.
Dintre tarile Uniunii Europene, CEDO a mai pronuntat hotarâri pi­lot numai în cazul Poloniei, tot în le­gatura cu încalcari ce au la baza le­gislatia proprietatii.

Motivatia CEDO
În motivatia hotarârii pilot s-a a­ra­tat ca în prezent peste  1.000 de ca­zuri referitoare la problemele pro-prie­tatilor nationalizate în România îsi asteapta rezolvarea în fata Curtii, câteva sute datând de anul trecut.
De asemenea, în hotarâre s-a mai aratat ca, în ciuda zecilor de hotarâri în care Curtea de la Strasbourg a a­tras atentia asupra lipsei de eficienta a mecanismului de acordare a compensatiilor pentru imobilele natio­na­lizate, nu s-au facut progrese sem­ni­ficative în ce priveste îmbunata­ti­rea legislatiei. Din aceste motive, CEDO a decis aplicarea procedurii hotarârilor pilot în doua dintre ca­zurile aflate pe rolul acesteia: Ata­na­siu si Poenaru împotriva României si Solon împotriva României.
În cazul Atanasiu si Poenaru contra României, acuzatiile se refera în principal la imposibilitatea accesului la un tribunal pentru a revendica un apartament nationalizat si întâr­zierea autoritatilor administrative în luarea unei decizii referitoare la ce­re­rea de restituire.
În cauza Solon contra României, autoritatile sunt acuzate pentru im­posibilitatea obtinerii de catre reclamant a despagubirilor la care avea dreptul conform Legii 10/2001 pentru un teren nationalizat si utilizat de Universitatea din Craiova.

Sursa: Saptamana Financiara

Lasă un comentariu