Cum poti scapa de clauzele abuzive impuse de banci va invata Casa de avocatura Coltuc

Judecatoria Sectorului 2 a admis sesizarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) împotriva Volksbank România, actiune depusa în instanta de autoritate dupa ce a fost sesizata prin 19 plângeri

formulate de clientii bancii.

A treia banca din România, învinsa în instanta. Cum scapi de clauzele abuzive

Pentru prima oara în România, o instanta de judecata a declarat abuzive clauzele din contractele de creditare ale unei banci. “Pe teava” sunt si alte procese intentate de ANPC

Clauzele prin care a treia banca din sistemul bancar românesc, dupa valoarea activelor, a putut majora dobânzile fara consultarea clientului dar si cele referitoare la aplicarea comisionului de risc au fost catalogate drept abuzive de o sentinta a Judecatoriei Sectorului 2 din Capitala. Este prima sentinta judecatoreasca de acest fel, care da câstig de cauza clientilor unei banci, însa ar putea urma si altele, deoarece mai sunt procese pe rol.

Judecatoria Sectorului 2 a admis sesizarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) împotriva Volksbank România, actiune depusa în instanta de autoritate dupa ce a fost sesizata prin 19 plângeri formulate de clientii bancii.
publicitate

“Banca îsi rezerva dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul aparitiei unor schimbari semnificative pe piata monetara” – aceasta este una dintre clauzele considerare abuzive de instanta. Judecatoria a stabilit ca sunt abuzive si clauzele prin care banca solicita sume suplimentare din cauze cum ar fi “pot aparea, la data semnarii sau ulterior, modificari de interpretare ale oricarei legi”, sau prevederi si reglementari aplicabile, “care supun Banca la orice impozit, taxa cu privire la creditele acordate sau la obligatiile sale de a acorda credite sau care schimba baza de impozitare pentru suma principala si dobânzi la creditele acordate sau care se refera la orice alte sume datorate rezultând din Conventie cu privire la creditele acordate sau la obligatia sa de a acorda credite în conformitate cu prevederile legale în baza carora functioneaza si este organizata banca”.

Amenzi prea mici

Cu toate ca un client al unei banci poate sa actioneze în judecata banca si pe cont propriu, avocatii specializati în domeniu îi sfatuiesc sa sesizeze mai întâi ANPC. Autoritatea poate fi sesizata pentru verificarea legalitatii conditiilor în care banca a acordat împrumutul: clauze abuzive, publicitate înselatoare, aplicarea unor dobânzi si comisioane în mod unilateral si fara notoficare.

Sursa: Gandul

Un comentariu la „Cum poti scapa de clauzele abuzive impuse de banci va invata Casa de avocatura Coltuc”

  1. Sunt in aceeasi situatie, am zece adrese inregistrate la sediul bancii si nici-un raspuns, ba mai mult am depus 0 cerere de restructurare in 04.08.2009 si nu este solutionata nici acum. Am fost obligata sa inchei o asigurare de viata care nu era stipulata in contract, sa reevaluez imobilul adus in garntie unde au vrut ei si nimic.
    Doresc sa-i actionez in judecata si sa le cer daune morale pentru risc reputational deoarece sunt director la o alta banca si la 14 zile de restanta ( creditul fiind foarte mare, chf-ul la contractare era de 2,0013 si azi depaSESTE 3,000 LEI, DACA AM UN SINGUR CHF NEACHITAT IMI TRIMITE POPRIRE PE CONT.
    Sunt realmente dezamagita si disperata deoarece nu-mi pot permite o refinantare datorita cresterii cursului chf. In speta, suma pe care ar trebuii sa o rambursez acum este cu 60% mai mare decat la contractare, bani pe care eu nu i-am vazut.

Lasă un comentariu