Rusine:Emil Boc justifica legalitatea reducerii pensiilor, invocând o decizie a CEDO potrivit careia legea garateaza dreptul la pensie, nu si cuantumul acesteia

Premierul Emil Boc a justificat, duminica, legalitatea reducerii pensiilor, invocând o decizie a CEDO potrivit careia legea garateaza dreptul la pensie, nu si cuantumul acesteia, care variaza în functie de posibilitatile financiare

ale statului.

“În privinta practicii europene, de exemplu, într-un caz din 2009, Andreeva împotriva Letoniei, CEDO a retinut faptul ca legea garateaza dreptul la pensie, nu si ‘întinderea’ acestui drept, cuantumul. Cuantumul difera în functie de cât poate sa îsi permita sistemul respectiv la un moment dat”, a spus Boc, duminica, în cadrul unei videoconferinte cu prefectii.

“Spune CEDO: cuantumul pensiei poate fi modificat printr-un act subsecvent cu valoare egala si numai pentru viitor, adica prin Lege. Deci, din acest punct de vedere, si practica europeana consacra faptul ca, în anumite situatii, pentru corectarea deficitului bugetar, ai voie sa dai asemenea masuri”, a continuat prim-ministrul.

Boc a spus ca au fost “foarte multe povesti” referitoare la “temeiul constitutional” care sta la baza masurilor de reducere a pensiilor si salariilor – articolul 53 din Constitutie privind siguranta nationala.

Sursa: RTV

Lasă un comentariu