Emil Boc invoca hotarâri ale CEDO ca sa taie pensiile. Deciziile CEDO sunt însa fix invers

Premierul Emil Boc a reusit în doua declaratii publice succesive sa faca aceeasi gafa, dupa cum chiar Consiliul Legislativ îi atrage atentia. Mai precis, în avizul la proiectul de lege privind reducerea pensiilor, Consiliul Legislativ

sustine ca exemplul unui caz european invocat de seful Executivului pentru a demonstra ca pensiile pot fi taiate, potrivit unei decizii CEDO, nu are nicio legatura cu realitatea. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat, de fapt, Letonia sa despagubeasca o persoana careia i-a fost redusa pensia prin recalculare.

“În cauza Akdeejeva versus Letonia (2007), Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat statul leton la despagubiri, stabilind ca a fost încalcat articolul 6 din Conventia drepturilor omului si articolul 1 din Protocolul 1, în cazul în care se procedeaza la recalcularea în minus a pensiei, dat fiind ca este vorba despre un drept câstigat”, arata Consiliul Legislativ în avizul sau, potrivit Mediafax.

“Nu era masina,era bicicleta, nu s-a luat, ci s-a dat”

E drept, seful Executivului nu a nimerit corect nici macar cazul de la CEDO, caci el a invocat, duminica, si în cadrul videoconferintei cu prefectii si în declaratiile de la sfârsitul sedintei de Guvern, “cazul Andreeva împotriva Letoniei din 2009″. Emil Boc a sustinut ca în aceasta speta CEDO nu ar fi garantat cuantumul pensiei, ci doar plata acesteia ca drept câstigat. “Curtea Europeana a Drepturilor Omului, în 2009, în cazul Andreeva împotriva Letoniei, spunea: Curtea Europeana a Drepturilor Omului a retinut faptul ca legea garanteaza dreptul la pensie si nu întinderea acesteia. Cuantumul pensiei poate fi modificat printr-un act normativ subsecvent cu valoare egala si numai pentru viitor. Deci asta se întâmpla si aici, se modifica printr-un act cu valoare de lege cu caracter temporar si numai pentru viitor. Deci suntem atât în litera Constitutiei României, cât si în litera jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului”, a explicat Boc.

Sursa: Gandul

Lasă un comentariu