3.000 de romani au reclamat abuzuri ale bancilor precizeaza Casa de avocatura Coltuc

Bancile comerciale din România au fost amendate cu peste 2,813 milioane lei, în 2009, pentru abuzuri împotriva clientilor si încalcarea legii, în urma plângerilor înaintate de persoanele înselate ulterior semnarii contractelor de

împrumut.

Pe rolul instantelor de judecata se afla 140 dosare deschise împotriva bancilor, care au fost întocmite pe baza legii clauzelor abuzive.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor ANPC, Constantin Cerbulescu, a anuntat, joi, ca, în primul trimestru din 2010, Comisariatele judetene pentru protectia consumatorilor au înregistrat 392 de noi reclamatii împotriva societatilor bancare.

ANPC a primit, în 2009, peste 3.000 de reclamatii împotriva bancilor, a aplicat 267 de amenzi si 24 de avertismente, cu aproximativ 25 la suta în scadere fata de 2008, a spus Cerbulescu.

3.000 de reclamatii

“În cursul anului trecut, la sediul central al ANPC si la comisariatele judetene pentru protectia consumatorilor au fost înregistrate peste 3.000 de reclamatii împotriva societatilor bancare, în timp ce cu un an în urma numarul acestora era de aproape 4.000. Sunt convins ca în spatele celor câteva mii de reclamatii se afla mai multe sute de mii de clienti nemultumiti de relatia lor cu bancile”, a precizat, pentru Agerpres, presedintele ANPC.

Acesta a adaugat ca principala plângere a consumatorilor s-a referit la majorarea dobânzii la creditele contractate. De asemenea, au fost reclamate clauzele abuzive din contract, rambursarile neoperate în cont, refuzul de reesalonare, dar si cel de diminuare a dobânzii la creditele în euro si franci elvetieni, desi indicii de referinta scazusera considerabil.

Consumatorii s-au adresat ANPC si în urma situatiilor în care le-a fost refuzata cererea de creditare sau pentru ca au fost raportati la Biroul de Credit, fara notificare prealabila.

246 de amenzi în valoare de 2,372 milioane lei

În perioada mentionata, la sediul central al ANPC au fost încheiate 21 de procese verbale de constatare a contraventiei, cu amenzi în valoare totala de 441.000 lei. De asemenea, au fost încheiate 37 procese verbale de constatare a clauzelor abuzive si au fost înaintate instantelor de judecata aproximativ 650 de reclamatii si contracte de credit.

Sursa: Capital

Lasă un comentariu