Romania in pragul unei condamnari istorice la Strasbourg

Comunicat Asociatia pentru Proprietate Privata: “Pentru incompetenta autoritatilor romane de a restitui imobilele nationalizate sau de a plati despagubiri pentru proprietatile care nu mai pot fi retrocedate, cu totii vom

avea de achitat in cateva zile o noua nota de plata care vine de aceasta data de la CEDO.
Marti, 8 iunie 2010, Curtea Europeana a Drepturilor Omului se va pronunta in doua cauze care ar putea determina autoritatile din Romania sa ia masuri urgente pentru solutionarea adecvata a problemei proprietatilor confiscate abuziv de statul roman in perioada comunista. Este pentru a doua oara in istoria de 50 de ani a Curtii Europene cand CEDO a decis folosirea procedurii hotararilor pilot.
Prin aplicarea procedurii hotararilor pilot, CEDO urmareste sa oblige statul roman sa ia masuri cu caracter general (masuri legislative, administrative si bugetare) care sa asigure rezolvarea efectiva a acestei situatii care vizeaza sute de mii de persoane.
Prin hotărârile – pilot, CEDO ar da României un termen – de regulă de şase luni sau un an – pentru remedierea pe cale administrativă, legislativă şi bugetară a disfuncţionalităţilor semnalate, urmând ca, în caz contrar, să se dispună sancţiuni care pot merge chiar şi până la excluderea din Consiliul Europei.
Asociatia pentru Proprietate Privata – membra a Uniunii Internationale a Proprietatii Imobiliare a formulat o cerere de interventie la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cele doua cauze in care se vor pronunta hotarari pilot, iar la data de 06.04.2010 Presedintele Sectiei a III-a CEDO care urmeaza a solutiona aceste cauze impotriva Romaniei a admis cererea si a permis APP sa formuleze observatii in scris.

Lasă un comentariu