COMUNICAT PNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:CÎRCU IOAN, director de specialitate la Administraţia Complexului de Agrement şi Sport

„Mureşul” din cadrul Primăriei municipiului Tîrgu Mureş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, ambele în formă continuată,
– abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
– trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
– fals intelectual,
– uz de fals şi

POP AUREL MIRCEA, administrator împuternicit al SC „SANODAH” SRL Vidrasău, jud. Mureş, în prezent şef Serviciu la Administraţia serelor, parcurilor şi zonelor verzi din cadrul Primăriei municipiului Tîrgu Mureş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
– două infracţiuni de evaziune fiscală, din care una în formă continuată,
– două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi
– complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2004 – 2007, Administraţia Complexului de Agrement şi Sport „Mureşul” din cadrul Primăriei municipiului Tîrgu Mureş, condusă de inculpatul Cîrcu Ioan, a iniţiat şi derulat proceduri formale de achiziţii publice, în urma cărora a asigurat avantaje patrimoniale pentru SC „ACEMERIC” SRL Târgu Mureş, SC „SANODAH” SRL Vidrasău, jud. Mureş şi SC „SABINE” SRL Târgu Mureş, cauzând o pagubă patrimoniului Primăriei municipiului Târgu Mureş în sumă totală de 402 068, 81 lei, prin achitarea contravalorii unor lucrări care nu au fost executate în fapt sau au fost executate doar parţial.
Astfel, în cursul anilor 2005 şi 2006, inculpatul Cîrcu Ioan, în calitate de director la Complexul de Sport şi Agrement „Mureşul” (C.A.S.M.) din cadrul Primăriei municipiului Târgu Mureş, cu ocazia derulării contractului de execuţie de lucrări intitulat „Reparaţii şi amenajări la bazinul de canotaj, cămine de golire şi conducta în aval”, a acceptat plata unor lucrări neexecutate încheiate cu SC „SANODAH” SRL Ungheni, prin semnarea a două facturi emise de această societate comercială şi a solicitat achitarea acestora prin întocmirea unor referate. În această modalitate, a obţinut pentru SC „SANODAH” SRL Ungheni un avantaj patrimonial (plata unor lucrări neexecutate) în valoare de74.509,40 lei, iar pentru sine piese de schimb auto în valoare de 1532 lei (bunuri achitate din fondurile SC „SANODAH” SRL Ungheni, obţinute în urma încasării contravalorii lucrărilor de construcţii neexecutate).
Această situaţie a fost înlesnită de faptul că inculpatul Pop Aurel Mircea, în calitate de administrator împuternicit al SC „SANODAH” SRL Vidrasău, jud. Mureş a întocmit şi pus la dispoziţia lui Cîrcu Ioan mai multe documente contabile false (facturi fiscale şi situaţii de lucrări), o parte din aceste documente fiind emise de societăţi comerciale „fantomă”.
În plus, în cursul anului 2005, în baza facturilor emise de firmele „fantomă”, inculpatul Pop Aurel Mircea a înregistrat în contabilitatea SC „SANODAH” SRL operaţiuni şi cheltuieli fictive, sustrăgându-se de la plata unor impozite şi taxe în valoare totală de 8.672,15 lei. De asemenea, Pop Aurel Mircea nu a înregistrat în contabilitate veniturile realizate prin plata contractului cu Primăria mun. Tg. Mureş, sustrăgându-se astfel de plata unui impozit pe profit şi TVA în valoare totală de 7.213,61 lei.
În anii 2006 şi 2007, inculpatul Cîrcu Ioan a aprobat plata unor lucrări neexecutate cu ocazia derulării a două contracte de execuţie de lucrări încheiate cu SC „SABINE” SRL Târgu Mureş ce aveau ca obiect reparaţia bazinelor de canotaj şi a bazinelor de îmbăiere aparţinând Complexului de Agrement „Mureşul”, prin semnarea a două facturi emise de această societate comercială şi redactarea unor referate. În această modalitate, Primăria Tîrgu Mureş a fost prejudiciată cu suma totală de 61.686 lei.
În aceeaşi perioadă ca cea menţionată mai sus, Cîrcu Ioan a aprobat plata unor lucrări de reparaţii şi amenajări la Complexul de Agrement „Mureşul, lucrări neexecutate, în baza a 8 contracte încheiate cu SC „ACEMERIC” SRL Târgu Mureş şi a semnat 10 facturi fiscale emise de această firmă şi referatele de plată. În această modalitate, primăria municipiului Tîrgu Mureş a fost prejudiciată cu suma totală de 265. 873, 34 lei.
În toate aceste situaţii, Cîrcu Ioan a semnat şi situaţii de lucrări false, ce atestau în mod nereal realizarea lucrărilor contractate cu cele trei societăţi comerciale.
În cursul urmăririi penale, pentru a ascunde neregulile săvârşite cu ocazia derulării unuia dintre aceste contracte, inculpatul Cîrcu Ioan a întocmit şi depus la dosarul penal o adresă în care a consemnat, în mod nereal, că lucrările respective au fost efectuate.
Prejudiciul cauzat patrimoniului Primăriei municipiului Tîrgu Mureş de către inculpatul Cîrcu Ioan prin faptele reţinute în sarcina sa este în cuantum de 402.068,81 lei.
Primăria Municipiului Tîrgu Mureş nu s-a constituit parte civilă în cauză.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Mureş s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 31.735 lei.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor doi inculpaţi.
Inculpatul Cîrcu Ioan a mai fost trimis în judecată în cursul lunii noiembrie 2008 de procurorii Serviciului teritorial Tg. Mureş al DNA, pentru fapte similare, având aceeaşi funcţie publică

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Tîrgu Mureş.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Lasă un comentariu