Vanzarea firmelor cu datorii – isterie nationala

Tot mai multi patroni isi ce­sio­nea­za actiunile sau partile so­cia­le ale firmelor, in ideea de a scapa de datorii. Aceasta me­to­da nu ii impiedica pe cre­di­tori sa dea de urma celor care au facut da­toriile, dar le ingreuneaza munca.

Exe­cu­tivul pregateste o OUG cu scopul de a interzice instrainarea firmei in lipsa unui control fiscal. Tot mai multi patroni isi ce­sio­nea­za actiunile sau partile so­cia­le ale firmelor, in ideea de a scapa de datorii. Aceasta me­to­da nu ii impiedica pe cre­di­tori sa dea de urma celor care au facut da­toriile, dar le ingreuneaza munca. Exe­cu­tivul pregateste o OUG cu scopul de a interzice instrainarea firmei in lipsa unui control fiscal. Firmele private au acumulat datorii mari din cauza scaderii pietei, a blo­ca­jului financiar si a lipsei de facilitati fiscale. Actionarii si administratorii aces­tor firme cauta solutii pentru a scapa de datorii, iar raspunsul vine tot din piata. Pe site-urile de anunturi s-au inmultit ofertele de preluare a firmelor cu datorii, in schimbul unui comision. De exemplu: „Preluam societati cu datorii de orice natura (bu­ge­tul statului, furnizori, banci, leasing), prin Registrul Comer­tului, rapid si discret. Se schim­ba si domiciliul fiscal. Cel mai mic co­mision de pe piata”.

Cei care ofera astfel de servicii sunt firme de consultanta sau cabinete de avo­­ca­tura. Ei le ofera, aparent, ad­minis­tra­to­ri­lor si ac­tio­na­rilor firmelor cu datorii im­presia ca evi­ta res­pon­sa­bi­litatea da­to­riilor daca instraineaza ac­tiu­nile firmei.

Directia: paradisuri fiscale
Contactat telefonic, un astfel de in­termediar, care a solicitat anonimatul, a afir­mat ca vanzatorii sunt, in general, persoane care vor „sa scape” dupa ce au acumulat datorii, in general la bugetul de stat, sau persoane care nu au o evidenta contabila foarte clara la societatile res­pective si renunta, platind un comision.

„Aceste firme sunt cesionate catre com­panii offshore. In momentul in care eu am un client care doreste sa cesioneze o firma care are debite restante sau are alte probleme, atunci se in­fiin­teaza o com­pa­nie offshore, in general in SUA – Delaware si ce­sio­narea se face pe acea companie”, a mai spus sursa citata. Firmele scot la van­­za­re doar datoriile, pentru ca activele sunt scoase din so­cie­tate ina­in­te de cesiune. In­ter­me­dia­rul care foloseste firme offshore in­caseaza un comision de 10%-15% pentru firmele cu datorii mici si de 2% in cazul datoriilor foarte mari. Tranzactiile de acest tip s-au inmultit incepand din no­iem­brie 2009. Ritmul de crestere s-a am­pli­fi­cat in ultimele doua luni, dupa ce a aparut un proiect de or­do­nan­ta de urgenta care va li­­mi­ta drastic ac­cesul la o cesiune de acest tip. Noua legislatie, care ar putea intra in vigoare pe 1 iulie, va obliga fir­mele sa trea­ca printr-un control fiscal inain­te de ce­siune. Din punctul de ve­de­re al profilului fir­melor care apeleaza la cesiune, pe primele locuri sunt do­me­niile confectii, trans­por­turi si constructii.

Oferta comerciala a intermediarului citat sustine ca, dupa semnarea con­trac­tu­lui, cel care cesioneaza nu va mai avea nici o responsabilitate cu privire la activitatea firmei, eliberandu-se chiar si un „contract de garantie” in acest sens.

Nu exista garantii reale
Site-ul custodie.ro mentioneaza ca, pentru preluarea firmelor cu datorii, sunt necesare urmatoarele documente: con­trac­tul de cesiune a partilor sociale sau a actiunilor, hotararea adunarii ge­ne­rale a asociatilor/actionarilor sau decizia aso­cia­tului unic, noul act cons­titutiv ac­tua­lizat si contractul de asistenta ju­ri­dica pentru reprezentarea la Registrul Comer­tu­lui. Reprezentantii societatii spun ca dau anunturi pentru preluarea de firme in masura in care au cereri din partea celor care vor sa preia firme, actionand exclusiv ca inter­me­diari. Ovidiu Neagu, managerul site-ului custodie.ro, spune ca unele ce­siuni se fac pentru ca vanzatorul sa faca mai dificila executarea datoriilor, aspect care nu poate fi garantat, sau pentru re­lan­sarea ac­ti­vi­ta­tii economice. „Pe noi nu ne intereseaza decat sa redactam actele si sa luam co­mi­sio­nul”, a afirmat Neagu.

Romeo Cosma, Managing Partner al societatii de avocatura Cosma&Asociatii, confirma ca cesiunea firmei nu inseam­na posibilitatea de a evita raspunderea si de a ingropa datoriile. Cei care fac astfel de oferte „speculeaza naivitatea adminis­tra­to­rilor”.

Legea reglementeaza ca ad­mi­nis­tra­to­rii si alte persoane din conducerea fir­me­lor pot fi facute responsabile pentru starea de insolventa a societatii.

„In momentul in care se stabilieste ca organele de conducere ale societatii au desfasurat activitati care fie au deter­mi­nat apa­ritia starii de insolventa, fie au men­ti­nut activitatea societatii, desi aceas­ta era in insolventa, atunci ju­de­ca­to­rul sindic poate obliga organele de con­du­cere sa suporte o parte sau intreg pasivul societatii. Daca ei au facut cesiu­nea deja si s-a schimbat actionariatul – n-are nicio relevanta – ras­pun­derea ra­mane. Daca dupa cesiune se schim­ba si adminis­tra­to­rii, la fel. Legea poate sta­bili ca res­pon­sa­bi­li­tatea sa apar­ti­na si vechilor ad­minis­tratori”, a afir­mat Cosma.

Astfel, judecatorul sindic poate apre­cia ca vanzarea a fost facuta cu scopul de a evita raspunderea.

Ordonanta pregatita de guvern va modifica legea privind evaziunea fiscala si Codul Fiscal, in sensul in care statul va avea o garantie in plus asupra res­pon­sa­bi­li­tatii organelor de conducere ale so­cie­ta­tilor. De asemenea, creditorii se vor putea opune efectuarii cesiunilor intr-un mod mai mai simplu.

Finaciarul

Lasă un comentariu