Tot mai multi patroni isi cesioneaza actiunile sau partile sociale ale firmelor, in ideea de a scapa de datorii. Aceasta metoda nu ii impiedica pe creditori sa dea de urma celor care au facut datoriile, dar le ingreuneaza munca.
Executivul pregateste o OUG cu scopul de a interzice instrainarea firmei in lipsa unui control fiscal. Tot mai multi patroni isi cesioneaza actiunile sau partile sociale ale firmelor, in ideea de a scapa de datorii. Aceasta metoda nu ii impiedica pe creditori sa dea de urma celor care au facut datoriile, dar le ingreuneaza munca. Executivul pregateste o OUG cu scopul de a interzice instrainarea firmei in lipsa unui control fiscal. Firmele private au acumulat datorii mari din cauza scaderii pietei, a blocajului financiar si a lipsei de facilitati fiscale. Actionarii si administratorii acestor firme cauta solutii pentru a scapa de datorii, iar raspunsul vine tot din piata. Pe site-urile de anunturi s-au inmultit ofertele de preluare a firmelor cu datorii, in schimbul unui comision. De exemplu: „Preluam societati cu datorii de orice natura (bugetul statului, furnizori, banci, leasing), prin Registrul Comertului, rapid si discret. Se schimba si domiciliul fiscal. Cel mai mic comision de pe piata”.
Cei care ofera astfel de servicii sunt firme de consultanta sau cabinete de avocatura. Ei le ofera, aparent, administratorilor si actionarilor firmelor cu datorii impresia ca evita responsabilitatea datoriilor daca instraineaza actiunile firmei.
Directia: paradisuri fiscale
Contactat telefonic, un astfel de intermediar, care a solicitat anonimatul, a afirmat ca vanzatorii sunt, in general, persoane care vor „sa scape” dupa ce au acumulat datorii, in general la bugetul de stat, sau persoane care nu au o evidenta contabila foarte clara la societatile respective si renunta, platind un comision.
„Aceste firme sunt cesionate catre companii offshore. In momentul in care eu am un client care doreste sa cesioneze o firma care are debite restante sau are alte probleme, atunci se infiinteaza o companie offshore, in general in SUA – Delaware si cesionarea se face pe acea companie”, a mai spus sursa citata. Firmele scot la vanzare doar datoriile, pentru ca activele sunt scoase din societate inainte de cesiune. Intermediarul care foloseste firme offshore incaseaza un comision de 10%-15% pentru firmele cu datorii mici si de 2% in cazul datoriilor foarte mari. Tranzactiile de acest tip s-au inmultit incepand din noiembrie 2009. Ritmul de crestere s-a amplificat in ultimele doua luni, dupa ce a aparut un proiect de ordonanta de urgenta care va limita drastic accesul la o cesiune de acest tip. Noua legislatie, care ar putea intra in vigoare pe 1 iulie, va obliga firmele sa treaca printr-un control fiscal inainte de cesiune. Din punctul de vedere al profilului firmelor care apeleaza la cesiune, pe primele locuri sunt domeniile confectii, transporturi si constructii.
Oferta comerciala a intermediarului citat sustine ca, dupa semnarea contractului, cel care cesioneaza nu va mai avea nici o responsabilitate cu privire la activitatea firmei, eliberandu-se chiar si un „contract de garantie” in acest sens.
Nu exista garantii reale
Site-ul custodie.ro mentioneaza ca, pentru preluarea firmelor cu datorii, sunt necesare urmatoarele documente: contractul de cesiune a partilor sociale sau a actiunilor, hotararea adunarii generale a asociatilor/actionarilor sau decizia asociatului unic, noul act constitutiv actualizat si contractul de asistenta juridica pentru reprezentarea la Registrul Comertului. Reprezentantii societatii spun ca dau anunturi pentru preluarea de firme in masura in care au cereri din partea celor care vor sa preia firme, actionand exclusiv ca intermediari. Ovidiu Neagu, managerul site-ului custodie.ro, spune ca unele cesiuni se fac pentru ca vanzatorul sa faca mai dificila executarea datoriilor, aspect care nu poate fi garantat, sau pentru relansarea activitatii economice. „Pe noi nu ne intereseaza decat sa redactam actele si sa luam comisionul”, a afirmat Neagu.
Romeo Cosma, Managing Partner al societatii de avocatura Cosma&Asociatii, confirma ca cesiunea firmei nu inseamna posibilitatea de a evita raspunderea si de a ingropa datoriile. Cei care fac astfel de oferte „speculeaza naivitatea administratorilor”.
Legea reglementeaza ca administratorii si alte persoane din conducerea firmelor pot fi facute responsabile pentru starea de insolventa a societatii.
„In momentul in care se stabilieste ca organele de conducere ale societatii au desfasurat activitati care fie au determinat aparitia starii de insolventa, fie au mentinut activitatea societatii, desi aceasta era in insolventa, atunci judecatorul sindic poate obliga organele de conducere sa suporte o parte sau intreg pasivul societatii. Daca ei au facut cesiunea deja si s-a schimbat actionariatul – n-are nicio relevanta – raspunderea ramane. Daca dupa cesiune se schimba si administratorii, la fel. Legea poate stabili ca responsabilitatea sa apartina si vechilor administratori”, a afirmat Cosma.
Astfel, judecatorul sindic poate aprecia ca vanzarea a fost facuta cu scopul de a evita raspunderea.
Ordonanta pregatita de guvern va modifica legea privind evaziunea fiscala si Codul Fiscal, in sensul in care statul va avea o garantie in plus asupra responsabilitatii organelor de conducere ale societatilor. De asemenea, creditorii se vor putea opune efectuarii cesiunilor intr-un mod mai mai simplu.