Administratorii, actionarii sau tertii unei firme falimentare vor fi trasi la raspundere daca Fiscul considera ca au dus la nedeclararea si neplata taxelor.

Executarea silita a fost extinsa si asupra tertelor persoane care sunt considerate de rea-credinta si care raspund în solidar cu firma debitoare care a intrat în insolventa si nu si-a achitat taxele. Prevederea se aplica de

pe 23 iunie, dupa publicarea în Monitorul Oficial a ordonantei pentru combaterea evaziunii fiscale.

Pâna saptamâna trecuta, erau doua situatii prin care putea fi atrasa raspunderea solidara: când persoanele fizice au determinat cu rea-credinta autolichidarea companiei provocând insolventa, precum si pentru o firma aflata sub control comun cu debitorul care i-a preluat activele, personalul, furnizorii si clientii, continuând sub o alta forma activitatea debitorului.

Conform noilor prevederi, raspund solidar cu debitorul asocierile fara personalitate juridica, inclusiv membrii întreprinderilor individuale, alaturi de reprezentantii legali care cu reacredinta determina nedeclararea si neachitarea obligatiilor fiscale la scadenta. În anumite situatii, în limita sumelor sustrase de la indisponibilizare, pot raspunde si tertii popriti, cum ar fi bancile.

Sursa: EvZ

Lasă un comentariu