Pacientii nu pot fi obligati sa plateasca taxa de consultatie la medicul de familie

Taxa de 10 lei pe care medicii de familie o percep pacientilor este ilegala, sustin reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) si cei ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj. Medicii cer astfel de taxe,

pentru ca, sustin ei, Casa le deconteaza doar 20 de consultatii pe zi.

La aproape doua luni de la aplicarea noului contract cadru din sanatate, partile implicate mai bâjbâie înca în deslusirea prevederilor acestuia. Directorul DSP Salaj, Ligia Marincas, sustine ca medicii de familie iau în calcul la stabilirea numarului de consultatii decontate de Casa de Asigurari si serviciile medicale care sunt decontate de casa în cadrul tarifului pe persoana asigurata (per capita).

Cu alte cuvinte, în cele 20 de consultatii medicii includ si serviciile care pentru care sunt platiti per capita, adica pentru numarul pacienti din lista. Principala consecinta este ca medicii îsi completeaza, astfel, rapid cele 20 de consultatii zilnice, iar pacientii urmatori fie sunt programati pentru alta zi sau saptamâna, fie sunt pusi sa plateasca o taxa, care la nivelul Asociatiei Medicilor de Familie Salaj a fost stabilita la 10 lei.

Sursa: Click

Lasă un comentariu