Ce risca firmele care nu modifica TVA incepand cu 1 iulie 2010

Firmele au nevoie de aproape o luna pentru a emite bon fiscal cu TVA de 24%.Chiar daca de la 1 iulie, toate firmele vor trebui sa emita bon fiscal cu TVA de 24%, schimbarea parametrului acestuia (de la TVA de 19% la unul de

24%) va putea fi efectuata doar în 20-30 de zile, potrivit Patronatului Caselor de Marcat. si asta în conditiile în care exista peste 15.000 de case de marcat în fiecare judet.

“Atunci când cumperi o casa de marcat trebuie sa închei un contract cu un service autorizat, însa, la noi, doar 15% din firme au si facut acest lucru”, arata Marian Anghelache, presedintele Patronatului Caselor de Marcat. Daca ar fi facut acest lucru, parametrii TVA ai unei case de marcat puteau fi schimbati în doar 15 minute. “Chiar si asa problemele apar pentru ca timpul este foarte scurt, la nivelul întregii tari existând peste 400.000 de case de marcat, aproximativ câte 15.000 în fiecare judet”, completeaza Anghelache.

Ce risca operatorii care nu modifica TVA

Potrivit lui Anghelache, care citeaza legislatia caselor de marcat, comerciantii care nu modifica TVA risca o amenda cuprinsa între 2.000 si 4.000 de lei. “E imposibil sa schimbi de la o zi la alta programul atâtor case de marcat, retailerii probabil ca nu vor avea probleme pentru ca au un soft mai complex, care poate fi modificat mai repede”, considera acesta. Singurele probleme ale acestora ar putea fi unele de gestiune, precum modificarea preturilor la raft. Patronatul Caselor de Marcat are peste 150 de firme membre.

Sursa: Adevarul

Lasă un comentariu