Cum se declara TVA in cazul achizitiilor de bunuri transportate din China

Aceasta tranzactie nu poate fi considerata achizitie intracomunitara intrucat, potrivit art. 1301 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, achizitia intracomuntara reprezinta obtinerea dreptului de a dispune, ca si

 

un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Potrivit prevederilor art. 126 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, este operatiune impozabila importul de bunuri efectuat in Romania de orice persoana, daca locul importului este in Romania, potrivit art. 1322.

Art. 1322 alin. (1) din legea mentionata stabileste ca locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul comunitar . In temeiul prevederilor art. 1511, plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii, este obligatia importatorului.

In acest sens, punctul 59 alin. (1) lit. a) din Titlul VI al Normelor de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, importatorul care are obligatia platii taxei pentru un import de bunuri taxabil este cumparatorul catre care se expediaza bunurile la data la care taxa devine exigibila la import sau, in absenta acestui cumparator, proprietarul bunurilor la aceasta data. Prin exceptie de la aceasta prevedere, furnizorul bunului sau un furnizor anterior poate opta pentru calitatea de importator. Orice livrari anterioare importului nu sunt impozabile in Romania.

Astfel cum prevede alin. (2) al acestui punct, orice persoana care nu este obligata la plata taxei pentru un import conform alin. (1), dar pe numele careia au fost declarate bunurile in momentul in care taxa devine exigibila conform art. 136 din Codul fiscal, nu are dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente importului respectiv decat in situatia in care va aplica structura de comisionar, respectiv va refactura valoarea bunurilor importate si taxa pe valoarea adaugata aferenta catre persoana care ar fi avut calitatea de importator conform alin. (1).

In conformitate cu prevederile art. 146 alin. (1) lit. c) din legea mentionata, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, persoana impozabila trebuie sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau.

Asadar, operatiunea descrisa reprezinta un import de bunuri efectuat in Romania. Societatea dvs. isi poate exercita dreptul de deducere a taxei pe valoare adaugata aferenta importului in baza declaratiei vamale de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa  o mentioneze ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei.

Pentru importurile de bunuri plata taxei la buget se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 157 alin. (3) – (5) din Codul Fiscal.
Potrivit acestora, taxa pentru importuri de bunuri, cu exceptia importurilor scutite de taxa, se plateste la organul vamal in conformitate cu reglementarile in vigoare privind plata drepturilor de import. Importatorii care detin o autorizatie unica pentru proceduri vamale simplificate, eliberata de alt stat membru, sau care efectueaza importuri de bunuri in Romania din punct de vedere al TVA pentru care nu au obligatia de a depune declaratii vamale de import trebuie sa plateasca taxa pe valoarea adaugata la organul vamal pana la data la care au obligatia depunerii declaratiei de import pentru TVA si accize (alin. (3)).

Prin exceptie de la aceste prevederi, pana la data de 31 decembrie 2012 inclusiv, nu se face plata efectiva la organele vamale de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, care au obtinut certificat de amanare de la plata, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice. De la data de 1 ianuarie 2013, prin exceptare de la prevederile alin. (3), nu se face plata efectiva la organele vamale de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 (alin. (4)).

In aceasta situatie  se evidentiaza taxa aferenta bunurilor importate in decontul prevazut la art. 1562 din Codul fiscal, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-147¹ (alin. (5)).

Intrucat acest import de bunuri nu se incadreaza in prevederile art. 157 alin. (4) si (5) din Codul fiscal societatea a achitat taxa organelor vamale vamal in conformitate cu reglementarile in vigoare privind plata drepturilor de import . In acest caz operatiunea se va raporta prin Formularul (300) “Decont de taxa pe valoarea adaugata” aprobat prin Ordinul ANAF 77/2010 la Randul 21 „Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%”.

Asa cum am aratat operatiunea nu reprezinta o achizitie intracomunitara efectuata in Romania. Prin urmare, aceasta nu se va raporta prin Formularul (390 VIES) “Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”, cod MFP 14.13.01.02/r  aprobat prin OANAF 76/2010.

In situatia in care bunurile sunt expediate din China de catre un alt furnizor ce a emis factura catre societatea din Germania – titularul operatiunii de vamuire mentionat in declaratia vamala, importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei pe valoare adaugata este furnizorul din Germania.

Lasă un comentariu