De ce au fost retinuti directorii de la banca Transilvania

Actualul presedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila si fostul vicepresedinte Claudiu Silaghi au fost trimisi în judecata de procurorii din Cluj pentru ca ar fi câstigat ilegal milioane de lei

 

 

profitând de informatiile confidentiale privind intentia Bank of Cyprus de a cumpara un pachet important de actini la banca pe care o conduceau.

Cei doi, acuza anchetatorii, au încercat sa ascunda tranzactiile trecându-le fie pe numele soacrei lui Silaghi, fie printr-un off-shore apartinând lui Ciorcila.

Procurorii au mentionat ca cele doua institutii de credit nu au fost implicate în afacere si nu s-a descoperit nicio neregula în activitatea acestora, persoanele acuzate actionând în nume propriu. Reprezentantii BNR au declarat ca persoanele implicate se bucura de prezumtia de nevinovatie pâna dupa sentinta judecatorilor, mentionând ca nicio persoana din conducerea executiva a bancii nu a fost implicata. BNR a mai precizat ca actiunea în justitie nu afecteaza Banca Transilvania, aceasta fiind o institutie solida.

Ce au facut acestia, în cârdasie cu doi bancheri ciprioti, potrivit procurorilor: în contextul în care Banca Transilvania se afla în cautarea unui investitor strategic, au aflat de la directorul general al Bank of Cyprus, sucursala România, Georgios Christoforou, ca banca din Cipru urmeaza sa cumpere un pachet important de actiuni la institutia bancara din Cluj.

A fost vorba, asadar, de o informatie privilegiata, interzisa de lege pentru a fi folosita cu scop speculativ. Tocmai pentru ca persoanele care detin astfel de informatii pot profita cumparând actiuni ieftine înainte de efectuarea tranzactiei, pe care le pot vinde ulterior, când titlurile devind mai scumpe la Bursa.

Este vorba de infractiunile de manipulare a pietei de capital, fapta prevazuta de art. 271 al.1 comb. cu art. 249 din Legea nr. 297/2004 si spalare de bani, fapta prevazuta de art. 23 lit. b din Legea nr. 656/2002, precizeaza DIICOT Cluj.

„Se interzice oricarei persoane care detine informatii privilegiate sa utilizeze respectivele informatii pentru dobândirea sau înstrainarea ori pentru intentia de dobândire sau înstrainare, pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera”, spune legea.

Reprezentantii CNVM apreciaza ca se poate vorbi despre utilizarea de informatii privilegiate în acest caz: „DIICOT ne-a cerut, în aprilie – mai, informatii despre tranzactiile realizate de mai multe persoane cu actiuni Banca Transilvania si am colaborat cu ei înca de la început. Am derulat un control tematic la sucursala din Cluj a SSIF IFB Finwest si, pe baza rezultatelor, la jumatatea lunii iunie am ajuns la concluzia ca se poate vorbi de tranzactii pe baza unor informatii privilegiate. Procurorilor le-am spus ca este o posibilitate sa se fi divulgat informatii si pe baza acestora sa se fi realizat tranzactii”, a declarat Lorand Istavn Kralik, comisar CNVM.

Exact asta au facut însa cei doi, acuza anchetatorii, în cooperare cu alti doi bancheri ciprioti care le-au furnizat informatiile privind iminenta achizitie de actiuni.

Procurorii din Cluj spun ca Silaghi detinea informatia confidentiala privind tranzactia Bank of Cyprus înca din toamna lui 2008, când era vicepresedintele Bancii Transilvania. Pe parcursul lui 2009, acesta a cumparat 43,6 milioane de actiuni la Banca Transilvania, în schimbul a 74,7 milioane lei.

În data de 7 decembrie 2009, el a vândut toate actiunile bancii pe care le mai detinea (33,6 milioane), la pretul de 80,6 milioane lei, înregistrând astfel, în doar câteva luni, un câstig de mai multe milioane de euro, ca efect al cresterii valorii actiunilor. Tranzactiile au fost efectuate pe numele soacrei sale, Doina Cojocaru, precizeaza anchetatorii.

O saptamâna mai târziu, în 14 decembrie, Bank of Cyprus anunta public ca a achitionat 102,8 milioane de actiuni la Banca Transilvania, reprezentând 9,7% din capital, în schimbul a 58 de milioane de euro.

La rândul sau, Ciorcila a folosit un off-shore cipriot (Dodworht Limited), controlat personal, în încercarea de a ascunde operatiuni similare. Mai exact, spun procurorii, acesta a vândut, tot în 7 decembrie, actiuni în valoare de 21,4 milioane de lei catre Bank of Cyprus.

Sursa: Saptamana Financiara

Lasă un comentariu