Demnitarii se vor vedea obligati sa publice din nou pe site-urile institutiilor declaratii de avere complete

Legea mai trebuie sa treaca si de Senat, acolo unde, în vara, mai multe prevederi esentiale pentru controlul averilor demnitarilor fusesera eliminate, lucru care a atras Bucurestiului critici virulente din partea Comisiei Europene.

 

 

Potrivit deciziei Senatului, din vara, demnitarii depuneau doua declaratii, una confidentiala, cu toate elementele detaliate, iar alta publica, în care lipseau date despre averea membrilor familiei, prevedere modificata ieri de Camera care a decis ca toate datele despre averi sunt publice.

În lege au fost reintroduse comisiile de ancheta de pe lânga Curtile de Apel care verifica veridicitatea declaratiilor de avere. De asemenea, legea prevede ca declaratiile complete de avere vor fi afisate pe site-urile institutiilor – cu datele de identificare încetosate -, iar formularul declaratiei va contine date legate de bijuterii, conturi, case, singurul lucru care nu va aparea fiind adresa imobilelor. Membrii Consiliului Economic si Social si liderii de sindicat vor fi obligati si ei sa depuna declaratii.

De asemenea, Camera a stabilit reintroducerea în legea ANI a termenului de trei ani dupa finalul mandatului unui demnitar în care Agentia poate face verificari, fata de un an, cum decisese Senatul

Lasă un comentariu