Royal Bank of Scotland Romania nu a trimis clientilor actele aditionale contractelor de credit

Conform normelor în vigoare, nesemnarea actului înseamna ca debitorul accepta în mod tacit modificarile. Data scadenta este 19 septembrie.
Institutia bancara îsi notifica însa clientii asupra faptului ca OUG 113/2009 a

 

intrat în vigoare si ca neacceptarea poate fi anuntata pâna la 10 noiembrie. Clientii au cerut ieri o întâlnire cu reprezentantii RBS pentru a lamuri aceste neajunsuri.

Modalitatea în care unele banci înteleg sa-si trateze clientii lasa de multe ori de dorit. Fie ca este vorba despre neinformare, fie o informare trunchiata sau alambicata (spre exemplu: “mai multe informatii… sunt disponibile – în limba engleza –  la … “) persoanele care au apelat la serviciile bancare au de suferit de cele mai multe ori, pentru ca nu pot interveni în timp util pentru a întoarce lucrurile în favoarea lor, asa cum prevede si legislatia în vigoare.
Desi duminica expira termenul pâna la care bancile trebuiau sa trimita clientilor actele aditionale contractelor de credit, pentru a se alinia conditiilor impuse de OUG nr. 50/2010, Royal Bank of Scotland Romania nu a facut înca acest demers. Aceasta “neglijenta”, care în mod cert va fi interpretata în favoarea institutiei bancare, pentru ca nesemnarea actului aditional înseamna ca debitorul accepta în mod tacit noile prevederi, a stârnit nemultumirea clientilor RBS, care au cerut o întrevedere cu reprezentantii bancii pentru a discuta aceste aspecte.
“Grupul clientilor Royal Bank of Scotland România (RBS) merge în audienta la sediul central RBS din Piata Montréal nr. 10, World Trade Center, Intrarea E, pentru ca RBS nu a trimis clientilor actele aditionale, pâna în prezent. Toate persoanele membre ale acestui grup, aproximativ 200, au contractat unul sau mai multe credite de la RBS. Pe parcursul derularii acestora, au intervenit nemultumiri legate de modul în care banca a înteles sa aplice clauzele contractului, clauze impuse si nu negociate, cum de altfel este de notorietate. Spre exemplu, desi avem stabilit în contracte ca rata lunara se calculeaza în functie de EURIBOR, care se rotunjeste cu 2 zecimale, banca refuza sa reduca cuantumul dobânzii în mod unilateral. Ba mai mult, la unii dintre noi dobânzile chiar au crescut, în conditiile în care trendul Euribor îl stim cu totii”, a declarat pentru Curierul National Gabriel Acatrinei – initiatorul grupului RBS.

Se încearca rezolvarea pe cale amiabila

Precizând ca, în încercarea de a solutiona pe cale amiabila acest diferend, a comunicat bancii, printr-o adresa oficiala, ca ieri seara, la ora 17,00 vor veni la sediul central al bancii pentru a discuta despre implementarea OUG 50/2010, Acatrinei a afirmat ca toti clientii pe care-i reprezinta nu doresc decât sa li se recunoasca si respecte drepturile prevazute de legislatia în vigoare, iar clauzele contractuale sa fie interpretate corect de catre RBS.
“Peste aceste nemultumiri s-au suprapus cele legate de modul în care banca trateaza OUG nr. 50/2010. Desi art. 95 din acest act normativ prevede clar si expres faptul ca si contractele de credit în curs de derulare trebuie aliniate la dispozitiile acestei ordonante în termen de 90 de zile de la intrarea sa în vigoare (termenul împlinindu-se pe data de 19.09.2010) nici pâna în acest moment – cu 5 zile înainte de expirarea termenului – noi nu am primit actele aditionale prevazute de lege”, a mai spus Gabriel Acatrinei.

Sursa: Curierul National

Lasă un comentariu