Drepturile contribuabililor romanilor in relatia cu Fiscul

Potrivit specialistilor de la Casa de avocatura Coltuc, contribuabilul are anumite drepturi de care inspectorii fiscali sunt obligati sa tina cont.
– Dreptul de a fi înstiintat despre actiunea de inspectie fiscala prin

 

 

 transmiterea unui aviz de inspectie fiscala care va cuprinde: temeiul juridic si data de începere a  inspectiei; obligatiile fiscale si perioadele ce urmeaza a fi supuse inspectiei fiscale; posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a inspectiei fiscale. Avizul se comunica în scris, înainte de începerea inspectiei fiscale:
a) cu 30 de zile pentru marii contribuabili;
b) cu 15 zile pentru ceilalti contribuabili.
Comunicarea avizului de inspectie fiscala nu este necesara însa în cazul controlului inopinat si al controlului încrucisat. (Controlul inopinat consta în activitatea de verificare faptica si documentara, în principal, ca urmare a unei sesizari cu privire la existenta unor fapte de încalcare a legislatiei fiscale, fara anuntarea în prealabil a contribuabilului. Controlul încrucisat consta în verificarea documentelor si operatiunilor impozabile ale contribuabilului, în corelatie cu cele detinute de alte persoane; controlul încrucisat poate fi si inopinat).
– Dreptul de a fi verificat numai pentru impozitele, taxele si contributiile sociale aflate în cadrul termenului de prescriptie. Termenul de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale este de 5 ani si începe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui în care s-a nascut creanta fiscala. Însa, în cazul în care obligatia fiscala rezulta din savârsirea unei fapte prevazute de legea penala, termenul de prescriptie este de 10 ani si curge de la data savârsirii faptei ce constituie infractiune sanctionata ca atare printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva. Atentie însa ca aceste termene pot fi întrerupte la orice act începator de executare care poate fi si o notificare, ceea ce înseamna ca prescriptia o ia de la început din momentul întreruperii. La contribuabilii mari, perioada supusa inspectiei fiscale începe de la sfârsitul perioadei controlate anterior. La celelalte categorii de contribuabili inspectia fiscala se efectueaza asupra creantelor nascute în ultimii 3 ani fiscali pentru care exista obligatia depunerii declaratiilor fiscale.
– Dreptul de a solicita modificarea datei de începere a inspectiei fiscale. Amânarea datei de începere a inspectiei fiscale se poate solicita, o singura data, pentru motive justificate.
– Dreptul de a fi verificat o singura data pentru fiecare impozit, taxa sau contributie sociala si pentru fiecare perioada supusa verificarii/impozitarii. Prin exceptie, conducatorul inspectiei fiscale competent poate decide reverificarea unei anumite perioade daca, de la data încheierii inspectiei fiscale si pâna la data împlinirii termenului de prescriptie, apar date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuarii verificarilor sau erori de calcul care influenteaza rezultatele acestora.
– Dreptul de a fi primul solicitat pentru a furniza informatii. Numai daca pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale starea de fapt fiscala nu a fost clarificata de catre contribuabilul asupra caruia se desfasoara inspectia, organul poate solicita informatii si altor persoane, care vor fi luate în considerare numai în masura în care sunt confirmate si de alte mijloace de proba.
– Dreptul de a refuza furnizarea de informatii. Sotul/sotia contribuabilului supus inspectiei si rudele pâna la gradul al 3-lea inclusiv pot refuza furnizarea de informatii, efectuarea de expertize, precum si prezentarea unor înscrisuri. De asemenea, preotii, avocatii, notarii publici, consultantii fiscali, executorii judecatoresti, auditorii, expertii contabili, medicii si psihoterapeutii pot refuza sa furnizeze informatii cu privire la datele de care au luat cunostinta în exercitarea activitatii lor.
– Dreptul de a beneficia de asistenta de specialitate pe toata durata exercitarii inspectiei.
– Dreptul de a fi protejat pe linia secretului fiscal în privinta informatiilor furnizate organelor de inspectie. În categoria informatiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal intra datele referitoare la identitatea contribuabililor, natura si cuantumul obligatiilor fiscale, natura, sursa si suma veniturilor debitorului, plati, conturi, încasari, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informatii obtinute din declaratii ori din documente prezentate de catre contribuabil sau orice alte informatii cunoscute de organul fiscal ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu.
– Dreptul de a primi dovada scrisa în cazul retinerii unor documente de catre organele de inspectie fiscala, cât si dreptul de a fi informat pe parcursul desfasurarii inspectiei fiscale asupra constatarilor rezultate din inspectia fiscala.
– Dreptul de a cunoaste rezultatele inspectiei fiscale. La încheierea inspectiei fiscale organul fiscal trebuie sa poarte o discutie finala cu contribuabilul asupra constatarilor si consecintelor lor fiscale. Data, ora, locul si problematica discutiei va vor fi comunicate în timp util. Contribuabilul are dreptul sa-si prezinte în scris punctul de vedere cu privire la constatarile inspectiei fiscale. De asemenea, dupa încheierea inspectiei fiscale, în cazul în care nu se modifica baza de impunere aferenta impozitelor, taxelor, contributiilor sociale si altor sume datorate bugetului general consolidat, supuse inspectiei fiscale, acest fapt va fi comunicat în scris.
Daca în urma inspectiei fiscale se modifica baza de impunere a obligatiilor bugetare supuse inspectiei fiscale, se va comunica Decizia de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare stabilite de inspectia fiscala.

Sursa: Curierul Fiscal

Lasă un comentariu