Curtea Constitutionala a admis ca fiind neconstitutional principalul articol din Legea 221/2009, cea prin care se obtin despagubiri

Un al 15-lea act normativ al guvernelor conduse de Emil Boc a cazut la Curtea Constitutionala. Este vorba de OUG 62/2010, prin care se limita la 10.000 de euro cuantumul despagubirilor pentru fosti detinuti politic. Pe de

 

 

alta parte însa, Curtea a dat dreptate unei exceptii ridicate de statul român prin Ministerul Finantelor si a admis ca fiind neconstitutional principalul articol din Legea 221/2009, cea prin care se obtin despagubiri.

Una calda, una rece, la Curtea Constitutionala. Judecatorii au admis sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea OUG 62/2010 (prin care se modifica Legea 221/2009), cea care limita la 10.000 de euro despagubirile pentru fostii detinuti politic si alte categorii persecutate de regimul comunist, între 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989. Statistic, OUG 62/2010 – emisa în celebra sedinta de guvern din 30 iunie a.c., când s-au adoptat pe sestache mai multe ordonante de urgenta – este al 15 act normativ al guvernelor conduse de Emil Boc care „cade” la Curtea Constitutionala.

Statul român vs fostii persecutati politic

Nu toti cei care au suferit în timpul regimului comunist vor avea însa motive de bucurie pentru ca au scapat de aceasta ordonanta perfida. Judecatorii Curtii Constitutionale au mai dat o decizie, de aceasta data diametral opusa. A fost admisa exceptia de neconstitutionalitate ridicata de statul român (prin Ministerul Finantelor) în procesele prin care fosti persecutati politic solicita despagubiri. De fapt, joi 21 octombrie, pe rolul Curtii Constitutionale au fost nu mai putin de 243 de dosare venite din procese civile de solicitari de despagubiri, la care Ministerul Finantelor a ridicat o obiectie de neconstitutionalitate, iar în zilele urmatoare vor mai fi înca peste 1.100 de dosare. Toate vor avea însa aceeasi soarta, deoarece exista începând de joi, 21 octombrie, o decizie cu putere de lucru judecat.
Sursa: Cotidianul

Lasă un comentariu