Dupa ce criterii acorda justitia din România despagubiri morale rudelor celor decedati în accidente

Sumele acordate de justitia din România ca despagubiri morale cuvenite rudelor celor decedati în accidente de autoturisme difera foarte mult de la o instanta la alta. Prelungirea proceselor pe parcursul mai multor ani îi

 

pagubeste odata în plus pe cei prejudiciati, pentru ca despagubirile se acorda pe baza limitelor de raspundere în vigoare la data producerii accidentului, când puterea de cumparare a banilor era cu totul alta.
În mai 2010, Judecatoria Sec­to­rului 5 al Capitalei decidea ca cei doi parinti ai unei femei ucise de o masina pe trecerea de pietoni, în octombrie 2007, trebuie sa primeasca de la compania de asigurari RCA a soferului vinovat despagubiri morale de câte 100.000 de lei. În iunie 2009, Judecatoria Bu­husi hotara ca asiguratorul RCA al unui conducator auto care accidentase mortal cu masina, în iulie 2007, o femeie aflata în traversare trebuie sa plateasca despagubiri morale în va­loare de câte 48.000 de lei sotului, precum si celor doi copii ai acesteia. Care este explicatia sumelor diferite dictate de instantele de judecata?

„Echitate” fara criterii
În primul caz, cei doi parinti ai victimei s-au constituit în parti civile si au solicitat, împreuna, acordarea de daune morale în cuantum de 100.000 de euro. „În ceea ce priveste prejudiciul moral suferit, partile civile S.T. si S.A. au precizat ca au suferit o trauma psihica ireparabila si o suferinta imensa în urma pier­de­rii fiicei lor. Sub acest aspect, martora S.C. a precizat ca parintii victi­mei au fost foarte afectati de moa­r­tea acesteia, S.A. fiind chiar interna­ta imediat dupa deces, pentru afec­tiuni psihiatrice”, se arata în sen­tinta Judecatoriei Sectorului 5.
În continuare, instanta arata ca „desi cuantificarea prejudiciului mo­ral nu este supusa unor criterii le­gale de determinare, jurispruden­ta a stabilit câteva criterii de apre­ciere”, legate de „consecintele negative suferite de cei în cauza, în plan fizic, psihic si afectiv”, precum si de „importanta valorilor lezate, masura în care acestea au fost lezate”. Aceste criterii „se subordoneaza conotatiei aprecierii rezonabile, pe o baza echi­tabila”, dat fiind ca „în materia dau­ne­lor morale, principiul repararii in­te­grale a prejudiciului nu poate avea decât un caracter aproximativ”.
„Consecintele negative suferite de cele doua parti civile, în plan psihic si afectiv, prin pierderea fiicei lor în vârsta de 30 de ani, sunt extrem de dificil de cuantificat, fiind de ne­ta­gaduit (si notorie) suferinta provocata de o astfel de pierdere. (…) Sta­tuând în echitate, instanta apreciaza ca suma de câte 100.000 de lei, re­pre­zentând daune morale, în favoarea partilor civile S.T. si S.A., apare ca fiind rezonabila si justificata. Pentru aceste considerente, instanta apreciaza ca fiind excesiva suma totala de 100.000 de euro solicitata de cele doua parti civile”, se arata în sen­tinta Judecatoriei Sectorului 5.

Sursa: Saptamana Financiara

Lasă un comentariu