Ce stii despre procedura inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari

In conformitate cu dispozitiile Codului fiscal, astfel cum au fost modificate prin prevederile O.U.G. nr. 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale (M. Of. nr. 421 din 23 iunie 2010),

 

contribuabilii care urmeaza sa efectueze operatiuni intracomunitare (operatiunile intracomunitare pentru care este necesara inscrierea sunt enumerate la art. 1582 alin. (1) C.fisc.] au obligatia sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari, care se organizeaza in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sub sanctiunea nedeductibilitatii TVA-ului aferent respectivelor achizitii.

Procedura reglementata in actul normativ mai sus indicat si detaliata in cuprinsul Ordinului presedintelui ANAF nr. 2101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare (M.Of. nr. 429 din 25 iunie 2010), modificat si completat prin Ordinul nr. 2221/2010 (M.Of. nr. nr. 527 din 28 iulie 2010) exclude de plano posibilitatea de inregistrare a persoanelor impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala in legatura cu oricare dintre operatiunile prevazute la art.  1582 alin. (1) C.fisc. In privinta contribuabililor care s-au inregistrat in acest Registru, dar nu mai indeplinesc conditiile legale, organul fiscal dispune radierea acestora.

Prin urmare, in actuala reglementare, avand in vedere ca acei contribuabili care au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala in legatura cu oricare dintre operatiunile intracomunitare nu pot sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari sau daca sunt inregistrati urmeaza a fi radiati, rezulta ca acestia nu pot deduce TVA-ul deductibil aferent achizitiilor intracomunitare.

Lasă un comentariu