Ordonanta de recalculare a pensiilor militare a fost adoptata anunta Casa de avocatura Coltuc

Executivul a adoptat in sedinta din data de 28 ianuarie 2011 Ordonanta de urgenta privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

 

Primul-ministru a explicat, in conferinta de presa sustinuta la finalul sedintei de Guvern, ca pensiile militarilor au fost recalculate pana in 31 decembrie 2010, existand doua situatii:

1. pensii recalculate pe baza adeverintelor de venit din perioada in care persoanele respective au activat in sistem, in urma depunerii acestor documente de catre pensionari.

2. pensii recalculate pe baza salariului brut pe economie, pentru cei care au depus documentele in luna decembrie si nu s-a mai putut face recalcularea sau nu le-au mai depus deloc.

Astfel, decizia luata in data de 28 ianuarie de Guvern prevede ca „pensiile celor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, la calculul carora s-a avut in vedere salariul mediu brut pe economie, se revizuiesc pana in 31 decembrie 2011, pe baza actelor doveditoare ale veniturilor realizate lunar de catre beneficiari /…/; nimeni, de aici inainte, pana la sfarsitul perioadei de revizuire, nu va primi un cuantum mai mic decat cel din luna decembrie 2010, cu exceptia acelora pentru care s-a recalculat pensia pe baza actelor doveditoare de venit – acolo se aplica pensia recalculata conform principiului contributivitatii”, a explicat primul-ministru.

Obligatia identificarii si transmiterii documentelor privind veniturile, catre casele de pensii, in vederea efectuarii revizuirii, revine institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala unde beneficiarul si-a desfasurat activitatea. „In vederea revizuirii, aceste autoritati ale statului vor identifica veniturile realizate lunar pentru aceia la care, asa cum am spus, pensiile s-au recalculat pe baza salariului mediu brut pe economie si nu pe baza veniturilor reale pe care acestia le-au avut in activitatea pe care au desfasurat-o”, a afirmat premierul.

Seful Executivului a declarat ca, pentru persoanele ale caror pensii au fost recalculate pe baza salariului mediu pe economie si nu in baza veniturilor reale obtinute, exista urmatoarele trei situatii:

– Pensiile recalculate pe baza veniturilor lunare individuale vor fi platite asa cum s-a stabilit in urma recalcularii. „Aceasta pensie care s-a calculat si s-a impus pe baza principiului contributivitatii si care atesta veniturile lunare individuale se mentine in continuare in plata la acelasi nivel, fie ca a scazut, fie ca a crescut” a afirmat primul-ministru.

– Pensiile recalculate pe baza documentelor care atesta veniturile realizate si a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantum-uri sunt mai mari decat cele aflate in plata in luna decembrie 2010 vor fi platite la nivelul cuantumului recalculat pana la pronuntarea deciziei de revizuire. „Se mentin cuantumurile mai mari decat in decembrie 2010 pana la venirea deciziei de revizuire” a precizat premierul.

– Pensiile recalculate pe baza documentelor care atesta veniturile realizate si a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantum-uri sunt mai mici decat cele aflate in plata in luna decembrie 2010 se mentin in plata in cuantum-urile avute in luna decembrie 2010, incepand cu luna februarie 2011.

Procesul de revizuire a pensiilor continua pana la 31 decembrie 2011, iar pana in martie 2012 va avea loc regularizarea platilor. „Pana in 31 martie 2012 se va efectua regularizarea acestor drepturi si pentru cei care vor avea de primit in urma revizuirii mai multi bani decat in luna decembrie, acesti bani se vor da pe parcursul anului 2012. Pentru cei care dupa revizuire vor primi mai putini bani decat in luna decembrie, sumele se vor recupera incepand cu anul 2012, potrivit legii”. Conform cadrului legal existent, sumele retinute nu pot fi mai mari de o treime din pensie „si, in functie de cuantumul acesteia, se vor individualiza recuperarile incepand cu anul 2012 si continuand cu anii urmatori”, a explicat primul-ministru.

In cazul in care institutiile abilitate nu vor putea identifica contributia unor persoane in anumite perioade, revizuirea se va face tinand cont de cuantumul soldei de grad si al soldei de functie minime, corespunzatoare gradului militar detinut. ”Avem in cadrul ordonantei precizarea ca, in cazul in care nu vor putea fi identificate anumite perioade si – in cadrul acestor perioade – anumite venituri lunare, la stabilirea punctajului mediu anual se utilizeaza cuantumul soldei de grad si al soldei de functie minime corespunzatoare gradului militar detinut, conform anexei numarul unu din ordonanta, dar nu mai putin de salariul mediu brut/net pe economie. Pentru perioada anterioara anului 1952 se utilizeaza salariul mediu brut pe economie. Deci, in cazul in care, in cariera unei persoane exista o perioada care nicicum nu poate fi identificata, pentru ca arhiva a fost distrusa sau din alte motive, se aplica acest principiu pe care l-am mentionat” a mai precizat primul-ministru.

De asemenea, primul-ministru a subliniat ca pensiile militarilor cu vechime completa, de pana in 3000 lei, nu scad: „Fac precizarea ca tot ceea ce am afirmat pana in acest moment, si anume ca pensiile militare cu vechime completa pana in 30 de milioane de lei vechi, in urma recalcularii, respectiv revizuirii, nu scad. Acest lucru este si ramane valabil in continuare”.

Totodata, primul-ministru a facut unele precizari generale cu privire la Legea nr. 119/2010.

Astfel, premierul a afirmat ca Legea 119 din 2010 face referire la urmatoarele categorii de pensii speciale: pensiile militare, adica ale acelora din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor, pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari, pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular, pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigabil profesionist, navigatia civila, pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi si pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti; si potrivit acestei legi au existat doua termene de recalculare a acestor pensii speciale.

„Pentru pensiile militarilor si ale celor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala termenul de recalculare a fost sfarsitul lunii decembrie 2010. Pentru celelalte pensii, cu exceptia celor ale militarilor, termenul a fost 31 august 2010. In consecinta, pensiile de serviciu ale deputatilor, senatorilor, functionarilor parlamentari si ale celorlalte categorii mentionate au fost recalculate pana in 31 august 2010, iar din 1 septembrie 2010 s-a aplicat noul cuantum rezultat in urma aplicarii principiului contributivitatii. In urma aplicarii acestui principiu, pentru aceste categorii de pensii, s-a realizat si se realizeaza la bugetul de stat o economie de aproximativ 50 de milioane de euro anual, prin recalcularea acelor pensii speciale, altele decat cele ale celor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala”, a mai declarat premierul .

Sursa: Guvernul Romaniei

2 comentarii la „Ordonanta de recalculare a pensiilor militare a fost adoptata anunta Casa de avocatura Coltuc”

  1. Militarii vor sa se respecte legile interne si UE, hotararile judecatoresti definitive si irevocabile si principiile de drept vechi de mii de ani !!
    Iata cateva principii incalcate de „juristul” Boc:
    1.dreptului de proprietate ;
    2.principiului neretroactivităţii legi;
    3.principiului drepturilor câştigate;
    4.egalităţii în drepturi şi nediscriminării
    Si cateva prevederi ale legilor interne si ale UE care au prioritate fata de legislatia interna: De ce am zis ca cei de la guvernare sunt CURVE:
    1. pentru ca au schimbat o lege prin care imi stabilesc ei, retroactiv, un drept pe care l-am castigat cu ani in urma;
    2. pentru ca vor sa ma oblige pe mine sa LE CER LOR RECALCULAREA potrivit altor criterii decat cele pentru care am un contract (decizia de pensie de acum cativa ani);
    3. pentru ca ei stiu ca asa ceva e nelegal si au nevoie de acceptul meu;
    4. pentru ca ei stiu ca fara semnatura mea pe cererea de recalculare nu au temei legal pentru cuantumul noii pensii.

    Iata de ce consider ca refuzul meu de a semna acea cerere este forma mea de manifestare a protestului in fata absurditatii incadrarii mele in randul pensionarilor civili si implicit, in fata pierderii statutului de militar!

  2. Guvernul si-a atins scopul. Au disparut pensiile speciale, mai putin ale magistratilor. Daca recalculau pensiile intr-un termen realist, iar cele cu drepturi mai mici decat in prezent, ramaneau plafonate pana cand indexarile si maririle le egalau, nu se supara nimeni!
    Un sergent si un marinar isi bat joc de onoarea cadrelor militare in rezerva!
    Cea mai grava minciuna politica a acestui an a fost insa adoptarea in Camera Deputatilor a Legii Pensiilor, cu 170 de voturi pentru, in conditiile in care in sala erau doar circa 80 de parlamentari. Minciuna de onoare. Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, anunţa acum o lună şi jumătate că îşi va da demisia dacă pensiile militarilor vor fi diminuate. Generalul în rezervă a bătut eroic cu pumnul în masă – „Nu mă mai pot uita în ochii colegilor mei!” -, dar când a venit momentul să fie de acord în Guvern nu doar cu scăderea pensiilor, ci şi cu cea a salariilor militarilor, nici nu a protestat şi nici nu şi-a dat demisia. DOMNULE BASESCU NU AM PRIMIT UN MILIARD DE LEI NU AM VRUT SA FIU PENSIONAR MILITAR AM PRIMIT DOAR 100 MILIOANE LEI IN MEDIE ATI UITAT DE OUG7 SI DE ZVONISTICA DIN ACEA PERIOADA ???????? MINCINOSULE DEMAGOGULE

Lasă un comentariu