Peste 7.000 de dosare penale au fost intocmite in 2010 pentru infractiuni in domeniul silvic anunta Casa de avocatura Coltuc

In 2010, politistii au confiscat aproape 45.000 mc de material lemnos, in valoare de circa 8.700.000 de lei. Pentru , au fost intocmite peste 7.000 de dosare penale.

 

 

In cursul anului 2010, politistii si specialistii Ministerului Mediului si Padurilor si ai Regiei Nationala a Padurilor – ROMSILVA au actionat pentru prevenirea si combaterea taierilor ilegale de arbori din paduri.

Activitatile desfasurate de echipele de control s-au circumscris Planului Comun de Actiune ,,SCUTUL PaDURII”, privind prevenirea si combaterea taierilor ilegale de arbori din paduri si a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulatia, depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea materialului lemnos.

Astfel, politistii au efectuat peste 65.500 de actiuni si controale, din acestea aproape 42.000 au vizat controlul circulatiei materialului lemnos pe drumurile publice, peste 17.000 au fost controale in fondul forestier, iar in aproape 6.500 de cazuri au fost verificate instalatii de debitat material lemnos.

In urma acestor activitati, au fost constatate 7.525 de infractiuni, aproape 5.200 dintre acestea fiind infractiuni silvice, restul vizand fapte de evaziune fiscala in domeniul silvic, fals si uz de fals al documentelor cu regim special.
Pentru infractiunile constate au fost inregistrate 7.049 de dosare penale, 86,5% dintre acestea fiind solutionate prin trimitere cu solutie legala catre unitatile de Parchet.

De asemenea, pentru abaterile constatate in ceea ce priveste nerespectarea legislatiei silvice, politistii au aplicat peste 16.700 de sanctiuni. Totodata, au fost confiscati aproape 45.000 mc de material lemnos, in valoare de circa 8.700.000 de lei.
Pe parcursul anului trecut au fost primite peste 3.300 de sesizari de la institutiile cu responsabilitati in gestionarea fondului forestier, de la alte institutii si persoane fizice, iar in urma verificarilor, in 75% din cazuri acestea s-au confirmat, fiind aplicata legislatia in domeniul silvic.

La actiunile organizate pentru prevenirea si combaterea taierilor ilegale de arbori din paduri si a faptelor asociate din circulatia, depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea materialului lemnos, precum si a braconajului cinegetic, au fost angrenati politisti de la inspectoratele de politie judetene, politisti de frontiera, specialisti din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic si de vanatoare, directiilor silvice, comisariatelor judetene de mediu, inspectori ai inspectoratelor teritoriale de munca, specialisti ai structurilor silvice private si comisari ai sectiilor judete ai Garzii Financiare.

La data de 31 octombrie 2010, politistii din Harghita, au depistat pe D.J.127/A, pe raza satului Valea Rece, o autoutilitara condusa de I.M., de 22 ani, din Bucuresti, care transporta 350 de brazi de Craciun, fara documente de provenienta sau de transport.

Brazii au fost confiscati si predati in custodie unui ocol silvic, iar conducatorul mijlocului de transport a fost sanctionat contraventional. Din verificarile efectuate a rezultat faptul ca brazii au fost cumparati ocazional de la mai multe persoane din comuna Damuc, Judetul Neamt si se intentiona valorificarea acestora in pietele din Bucuresti.

La data de 10 iunie 2010, politistii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava, au constatat ca H.G., de 22 ani, din Moldovita, a cumparat la inceputul lunii respective doua hectare de padure si in decurs de o saptamana a taiat 90% din arbori, fara ca acestia sa fi fost marcati in regim silvic.

O parte din lemnul rezultat din taiere a fost vandut la diferite persoane, iar aproximativ 120 mc au fost gasiti la fata locului. in urma cercetarii la fata locului au fost gasite 435 de cioate nemarcate, circa 480 mc, in valoare de 50.000 lei.

La data de 4 iunie 2010, pe raza comunei Bilbor, politistii din Harghita au constatat ca de pe o suprafata de 71.467 m2 de padure, au fost taiati mai multi arbori nemarcati. La locul comiterii infractiunii au fost gasite 12 stive de material lemnos provenite din taieri ilegale, in volum de 120,22 mc. in urma verificarilor efectuate au fost identificati principalii suspecti, T.A., de 42 de ani si T.L., de 48 de ani, ambii din localitatea Rodna, judetul Bistrita Nasaud, acestia fiind suspectati ca au taiat fara drept 1.034 de arbori, in volum de 390,635 mc.

La data de 21 septembrie 2010, in urma unui control efectuat la un ocolul silvic din Neamt, echipele de control au constatat ca documentele controlate prezentau suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos exploatata din fondul forestier.

In urma efectuarii controlului au fost identificate si marcate 296 de cioate provenite din , in cauza fiind efectuate cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, abuz in serviciu contra intereselor publice, neglijenta in serviciu, taiere ilegala de arbori si sustragere de material lemnos.

La data de 23 septembrie a.c., in urma verificarilor efectuate la un ocolul silvic din judetul Neamt, documentele prezentate politistilor pentru control au trezit suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos exploatata din fondul forestier administrat de ocolul respectiv.

In urma deplasarii in teren si a efectuarii controlului, intr-un canton au fost identificate si marcate 126 de cioate provenite din si 56 de arbori marcati prin folosirea fara drept sau contrar reglementarilor specifice in vigoare a dispozitivelor speciale de marcat, in cauza fiind efectuate cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, abuz in serviciu contra intereselor publice, neglijenta in serviciu, taiere ilegala de arbori, sustragere de material lemnos, folosirea fara drept sau contrar reglementarilor specifice in vigoare a dispozitivelor speciale de marcat si falsificarea dispozitivelor speciale de marcat.

Sursa: MAI

Lasă un comentariu