Cum poate fi salvata o firma de la faliment in 2011

Firmele care nu-si mai pot plati ratele pot sa se salveze de la faliment daca accepta ca bancile sa preia actiuni in contul datoriilor. Banca Nationala a Romaniei si bancile comerciale incurajeaza solutia – o practica permisa de

 

 

 lege in cazul in care o companie intra in insolventa si decide sa se reorganizeze.

Creditorii nu pot ramane insa permanent in actionariatul firmelor, ci maximum doi ani, cu posibilitatea prelungirii cu inca un an.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, spune ca bancile ar putea sa preia actiuni ale companiilor in contul sumelor aferente creditelor neperformante si daca detin mai putin de 60% din datoriile societatilor.

In prezent, BNR are in lucru un proiect de reglementare prudentiala privind detinerea temporara de actiuni de catre o institutie de credit.

Bancile nu sunt insa pregatite pentru a gestiona participatiile dobandite astfel, a avertizat guvernatorul. “Au personal limitat care se poate ocupa de asa ceva. In interior, bancile trebuie sa-si stabileasca structuri capabile sa gestioneze participatiile dobandite”, a explicat Isarescu.

Singura solutie in acest caz este recrutarea din exterior a managerilor care se vor ocupa de actiunile bancii la compania salvata.

Sursa: Gandul

Lasă un comentariu