Amenda pentru proprietarii care nu au incheiat asigurarea obligatorie a locuintei se aplica din 15 iulie 2011

In decembrie 2010, MAI a remis un comunicat de presa potrivit caruia, asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor se poate incheia pana la data de 15 iulie 2011.

 

 

Insa, in data de 8 martie 2011, directorul PAID, Marius Bulugea, a declarat, citat de mediafax.ro faptul ca, incepand cu 15 ianuarie 2011, proprietarii care nu aveau asigurarea incheiata vor fi amendati, documentul MAI neavand posibilitatea de a produce efecte juridice.

„Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor este in vigoare si produce efecte. O informare de presa a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), difuzata in data de 15 decembrie 2010, anunta ca termenul limita pana la care trebuie incheiata polita obligatorie, fara a risca amenzi, a fost decalat de la 15 ianuarie 2011 la 15 iulie 2011. Acest comunicat nu are valoare juridica, pentru că nu este sustinut de o modificare legislativa”, a declarat Marius Bulugea. (Sursa)

Pe de alta parte, contactat de Avocatnet.ro, directorul PAID, Marius Bulungea a declarat ca “PAID nu interpreteaza Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor”.

“Explicatii privind termenul de 15 iulie 2011 va pot fi oferite de MAI, de asemenea MAI va poate indica exact prevederile legale care vin in sustinerea amanarii termenului de aplicare a sanctiunilor”, a adaugat acesta.

De asemenea, reprezentantii de la relatii cu presa ai CSA ne-au declarat ca acest subiect nu tine de competenta lor, iar, pana la inchiderea editiei, CSA nu a raspuns la solicitarea scrisa facuta de Avocatnet.ro in vederea elucidarii acestui termen limita.

Cu toate acestea, MAI sustine ca ultima zi in care se mai pot incheia asigurari obligatorii pentru locuinte este 15 iulie 2011.

“Astfel, asa cum am informat public, potrivit prevederilor art. 35 din Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, referitoare la obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte in termen de un an de la inceperea emiterii politelor, si avand in vedere faptul ca politele de asigurare a locuintelor au inceput să fie emise in 15 iulie 2010, termenul limita de incheiere a acestora, conform articolului mentionat anterior, este 15 iulie 2011. După aceasta data primarii vor amenda proprietarii de locuinte care nu au incheiat asigurarea obligatorie”, au declarat pentru Avocatnet.ro reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor.

Totodata, in raspunsul la solicitarea facuta, MAI precizeaza ca normele de aplicare ale Legii nr. 260/2008 au fost întocmite de Ministerul Administratiei si Internelor si inaintate spre avizare Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in conformitate cu prevederile Legii 248/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

Asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor a devenit efectiva, incepand cu 15 iulie 2010. In conformitate cu prevederile art. 35 din Legea 260/2008, obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor.

Prime de asigurare, in functie de tipul locuintei

Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor prevede ca suma asigurata obligatoriu, adica suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a 20.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Astfel, prima obligatorie (suma de bani pe care o plateste proprietarul unei locuinte, in calitatea sa de asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, in scopul contractarii unei asigurari de locuinte) reprezinta echivalentul in lei a 20 Euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a 10 Euro pentru locuintele de tip B.

Polita de asigurare va fi valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora zero a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie.

Riscuri acoperite

Riscurile de baza care sunt preluate pentru locuinta asigurata, inclusiv pentru elementele de constructie si dependintele, dotarile si utilitatile constructiei sunt: cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile.

Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor acopera si daunele indirecte provocate constructiilor cu destinatia de locuinte, consecinta directa a producerii evenimentelor mentionate mai sus.

Riscuri excluse

Normele de aplicare prevad si o serie de daune excluse de la plata despagubirilor. Printre acestea se numara : formarea de crapaturi in terenul de fundatie sau in terenul din preajma cladirii, datorita variatiei de volum a terenului, ca urmare a contractiei/dilatarii produse de inghet/ dezghet sau inundatii produse in timpul formarii unor lacuri de acumulare, sau in timpul schimbarii artificial a cursurilor de apa.

De asemenea, asiguratorii nu vor acorda despagubiri pentru daunele provocate la locuinte construite in zone in care organele in drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului sau pentru pagubele indirecte, cum ar fi reducerea valorii locuintei dupa reparatii.

Lasă un comentariu