Legea contabilitatii, modificata

Ministerul Finantelor a decis modificarea Legii contabilitatii, elaborand in acest sens un proiect de ordonanta de urgenta. Printre noile reglementari se numara posibilitatea ca firmele care au cifra de afaceri si active mai mici de

 

 

 

 35.000 de euro sa poata opta pentru un sistem contabil simplificat, dar si amenzi de pana la 10.000 lei pentru detinerea de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate.

Desi are drept scop declarat simplificarea sistemului contabil pentru firmele mici, dorind a diminua costurile administrative cu organizarea si conducerea contabilitatii pentru entitatile care indeplinesc anumite criterii de marime, noul act normativ (in varianta de proiect) prezinta si o serie de neclaritati, care ar putea da nastere la interpretari in practica.

Astfel, la punctul 7 al articolului este prevazut faptul ca persoanele care in exercitiul financiar precedent au indeplinit urmatoarele doua criterii: cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro, pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice.

Despre ce active este vorba? Textul nu precizeaza acest lucru. In contabilitatea romaneasca exista active imobilizate, actice circulante, active nete, fiecare cu tratament contabil diferit.

Totodata, proiectul de OUG prevede introducerea posibilitatii organizarii si conducerii contabilitatii, pentru firmele care indeplinesc conditiile de mai sus, de catre persoane angajate pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului Civil, persoane care intocmesc si semneaza situatiile financiare anuale.

Expresia persoane angajate pe baza de contracte/conventii civile reprezinta o alta neclaratitate in textul de lege care poate da nastere la interpretari. In acest sens sunt relevante si prevederile pct. 67 din Normele metodologice date in aplicarea art. 55 alin. (2) din Codul fiscal coroborate cu art. 11 din Codul fiscal, in baza carora organul fiscal poate reincadra contractul civil si-l poate considera, in fapt, ca un veritabil contract de munca.

Deci, daca persoana in cauza isi desfasoara activitatea in mod continuu, in cadrul unui program prestabilit, si utilizeaza mijloacele puse la dispozitie de societate etc., atunci nu se poate vorbi de o relatie de tipul prestator-beneficiar, ci de o relatie de tipul angajat-angajator. Din acest motiv, orice contract civil s-ar incheia, la un control al organelor fiscale activitatea persoanei respective n-ar fi tratata ca o activitate “independenta”, ci ar fi reincadrata ca o activitate “dependenta”, cu toate consecintele fiscale ce decurg dintr-o astfel de situatie.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_23829/Legea-contabilitatii-modificata-Afla-ce-probleme-pot-pune-in-practica-noile-prevederi.html#ixzz1HtdZbcaN

Lasă un comentariu