Casa de avocatura Coltuc are cel mai citit articol din Tribuna economica!

http://www.tribunaeconomica.ro/

Semnatura electronica – o modalitate obligatorie in Romania in 2011 (av. Marius Coltuc)

Un certificat digital costa in jur de 60 de euro, insa acesta poate fi utilizat pentru semnarea legala si securizarea oricarui fel de documente emise si transmise online, de la facturi fiscale la contracte. Practic, domeniile de aplicabilitate ale semnaturii extinse sunt: depunerea declaratiilor online la ANAF; semnarea facturilor; semnarea documentelor trimise catre Oficiul National al Registrului Comertului pentru infiintari de societati comerciale; raportarile catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, raportarile catre Casele de Sanatate (CNAS, CASMB, OPSNAJ, CASMT).

 

Legea nr. 455/2001 face deosebire intre semnatura electronica simpla si semnatura electronica extinsa. In continuare, vom face referire numai la semnatura electronica extinsa, intrucat aceasta este forma ceruta de lege in majoritatea domeniilor de aplicabilitate a acesteia.

 

Semnatura electronica simpla este doar un pachet de date de identificare a utilizatorului, integrat in documentele sau mesajele trimise prin Internet. Practic, semnatura electronica doar confirma identitatea unei persoane.

Lasă un comentariu