Guvernul va aplica taxa de poluare, la prima vânzare, pentru toate maşinile înmatriculate în România. Coaliţia guvernamentală a hotărât, ieri, şi reducerea taxei de poluare cu 20-30 la sută. O decizie finală va fi luată mâine.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, susţine că persoanele care au plătit deja taxa considerată ilegală nu vor primi automat banii înapoi. Taxa le va fi returnată doar celor care câştigă în instanţă. Acest lucru intră însă în contradicţie cu punctul de vedere al Ministerului de Justiţie. Conform unui document obţinut de Mediafax, experţii juridici au avertizat Guvernul că România riscă sancţiuni financiare din partea Uniunii Europene şi numeroase alte procese cu proprietarii de maşini, inclusiv cu cei care au pierdut iniţial în instanţă, dacă nu modifică urgent taxa auto şi nu restituie din sumele plătite.
Aceasta este urmarea deciziei Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg, ca urmare a sesizării Tribunalului Sibiu. Taxa de poluare a fost considerată discriminatorie întrucât încalcă legislaţia UE, prin producerea unui dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României. „În urma hotărârii Curţii de la Luxemburg, statul român este obligat să returneze taxa de primă înmatriculare tuturor cetăţenilor care au plătit-o de când a fost ea instaurată. Dar evident că statul român nu va face acest lucru, motivând lipsa fondurilor, iar oamenii vor fi nevoiţi să apeleze la justiţie”, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea. În prezent, pe rolul instanţelor de judecată se află peste 40.000 dosare privind taxa auto.
Bir pentru prima vânzare
Practic, discriminarea provine din faptul că la înscrierea unei maşini second-hand, cumpărate din străinătate, posesorul este obligat să plătesca taxa de primă înmatriculare, iar când este vorba despre o maşină la mâna a doua cumpărată din România nu se plăteşte nimic. Pentru a schimba această situaţie, coaliţia guvernamentală a hotărât să fie taxate, la prima vânzare, şi maşinile aflate deja în circulaţie în România.