DIICOT: 90 de persoane, urmarite penal pentru o frauda de 20 milioane de dolari anunta Casa de avocatura Coltuc

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Structura Centrala, Serviciul Teritorial Craiova si Biroul Teritorial Gorj au efectuat peste o suta de perchezitii in vederea destructurarii unui grup de hackeri, fata de 90 de

 

 

persoane fiind inceputa urmarirea, informeaza DIICOT. Frauda comisa se ridica la aproximativ 20 milioane dolari.

Procurorii urmaresc astfel destructurarea a trei grupuri infractionale organizate, specializate in comiterea de fraude informatice pe site-urile de comert electronic. In acest scop, se efectueaza un numar de 117 perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Bucuresti, Craiova, Tg. Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti, in vederea retinerii membrilor grupurilor infractionale si a ridicarii mijloacelor materiale de proba.

Conform DIICOT, in sarcina inculpatilor s-a retinut ca in perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri inexistente in realitate, precum autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), au indus si mentinut in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vanzatorului.

Sumele de bani aferente pretului platit de victime au fost colectate din strainatate, cel mai adesea de pe teritoriul SUA, cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si mai apoi retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide catre persoane afiliate grupului cu acest scop.

In aceasta modalitate au fost induse in eroare aproximativ 1000 de victime, prejudiciul total ridicandu-se la aproximativ 20 milioane de dolari.

Urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de frauda informatica a fost inceputa fata de 90 de persoane care urmeaza a fi conduse la sediul DIICOT.

Procurorii DIICOT au colaborat cu ofiterii US Secret Service si FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti in vederea documentarii cauzei.

Lasă un comentariu