Cum divortam potrivit Noului Cod Civil va invata Casa de avocatura Coltuc

Primul pas: sotii trebuie sa se inteleaga la toate detaliile
Astfel, daca se inteleg, sotii pot alege sa puna capat casniciei fie pe cale administrativa, fie pe cale notariala.

 
Potrivit NCC, daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort.

Insa, divortul prin aceasta procedura poate fi pronuntat doar daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

asul nr. 2: Depunerea cererii de divort

Potrivit reglementarilor din NCC, sotii depun impreuna cererea de divort, urmand ca, dupa inregistrarea documentului, sotii sa beneficieze de un termen de reflectie de 30 de zile. In acelasi timp, la notarul public cererea de divort se poate depune si prin mandatar cu procura autentica.

Pasul nr. 3: Divortul propriu-zis

“Dupa expirarea termenului de 30 de zile, sotii se prezinta personal in fata ofiterului de stare civila sau a notarului public, care verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat”, se arata in NCC.

Astfel, daca sotii sunt determinati sa puna capat casniciei, se va elibera certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.

Totusi, in situatia in care sotii nu se inteleg asupra numelui, asupra exercitarii in comun a drepturilor parintesti, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata. Potrivit NCC, “solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti”. In astfel de cazuri, sotii nu pot obiecta, neexistand o cale de atac, insa acestia se pot adresa, pe cale separata, instantei competente pentru prejudiciului prin refuzul abuziv al ofiterului de stare civila sau notarului public de a constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor.

Partajul

Noile reglementari nu aduc, insa, modificari in ce priveste impartirea bunurilor sotilor.

“Partajul se poate realiza si in timpul casatoriei si odata cu divortul. Nu avem mari modificari. Modificarea intervine in regimurile matrimoniale pe care le pot alege sotii si in functie de alegerea lor se pune si problema partajului. La regimul separatiei de bunuri lucruile sunt deja impartite, la comunitatea legala si conventionala, se dau la o parte bunurile proprii, iar cele comune se impart in functie de contributia sotilor la dobandirea acestora, precum si la cheltuielile casatoriei.

 

Lasă un comentariu