Biroul de Informare si Relatii Publice a intocmit o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna ianuarie 2012

 Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata a inculpatului Bulacu Victor-Emanuel in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de dare de mita si cumparare de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii august 2010, inculpatul Bulacu Victor-Emanuel, in contextul in care era cercetat intr-un dosar penal aflat pe rolul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamt, le-a promis celor doi ofiteri de politie judiciara desemnati sa efectueze o perchezitie informatica (denuntatori in cauza) cate 10.000 USD cu titlu de mita. In dosarul respectiv, Bulacu Victor-Emanuel avea calitatea de invinuit fiind cercetat pentru infractiuni de crima organizata in legatura cu falsificarea instrumentelor electronice de plata si accesare fara drept a unui sistem informatic. Banii au fost oferiti pentru ca cei doi ofiteri sa omita sa consemneze in procesul verbal de perchezitie informatica mai multe date care i-ar putea agrava situatia in cadrul dosarului penal.

De asemenea, in aceleasi imprejurari, inculpatul Bulacu Victor-Emanuel i-a promis unuia dintre ofiteri sume de bani cuprinse intre 10.000 si 15.000 de euro pentru a interveni pe langa procurorul de caz in scopul obtinerii unei solutii de netrimitere in judecata sau pentru a fi trimis in judecata mult mai tarziu, la o instanta din judetul Constanta, intr-o cauza separata.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Neamt.

2. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

Neamtiu Lucian-Miron, ofiter de politie judiciara in cadrul I.P.J. Sibiu, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta, si Sandu Marian, administrator al SC Postu Trans SRL Turcoaia, jud. Tulcea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.

In perioada mai-iunie 2011, inculpatul Neamtiu Lucian-Miron, ofiter de politie judiciara, cu gradul profesional de comisar, a acceptat de la inculpatul Sandu Marian promisiunea obtinerii unor foloase materiale constand in cazare pentru 3 nopti in 3 camere la un hotel intr-o statiune turistica de pe litoral si a obtinut efectiv folosul material constand in suma de 4.721 lei, reprezentand contravaloarea cazarii. Foloasele au fost obtinute in schimbul interventiei sale pe langa presedintele Judecatoriei Saliste, jud. Sibiu, astfel incat acesta din urma sa admita plangerea contraventionala depusa de Sandu Marian intr-un dosar civil pe care magistratul urma sa il solutioneze si care ar fi avut drept consecinta restituirea permisului de conducere.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba-Iulia.

3. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

Arhip Liviu, fost primar al comunei Stanilesti, judetul Vaslui, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

– folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,

– doua infractiuni de fals intelectual si

– inselaciune cu consecinte deosebit de grave;

Striblea Magdalina, inginer proiectant in cadrul SC Striblea SRL Vaslui, Serban Corneliu, inginer constructor, Iordachi Radu-Constantin, inginer constructor, DRANCEANU GHEORGHE, inginer proiectant in cadrul Serviciului de Proiectare –Finantare Europeana din cadrul Consiliului Judetean Iasi, Zaharia Teodora, secretar al Primariei comunei Stanilesti, judetul Vaslui, Pruteanu Stefan, inginer in cadrul Primariei comunei Stanilesti, judetul Vaslui, in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:

– complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,

– complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave,

– fals intelectual.

La data de 29 martie 2004, intre Consiliul Local al Comunei Stanilesti, judetul Vaslui (beneficiar) si Agentia SAPARD Romania (Autoritatea Contractanta) a fost incheiat contractul de finantare nerambursabila pentru punerea in practica a proiectului intitulat „Modernizare drum de interes local Gura Vaii ( DN 24A ) – Poganesti, 6,524 Km., comuna Stanilesti, judetul Vaslui”. Contractul de executie a lucrarilor a fost atribuit prin licitatie SC Compania Nova Construct SA Iasi.

In cursul lunii decembrie 2005, pentru a obtine in mod nelegal transa a patra din banii alocati in cadrul acestui proiect, inculpatul Arhip Liviu, in calitate de reprezentant al beneficiarului si primar al comunei Stanilesti la acel moment, a semnat si depus la Autoritatea Contractanta mai multe inscrisuri false (proces verbal de receptie, raportul de executie) atestand, in mod nereal, ca lucrarile pentru care a solicitat alocarea transei au fost realizate integral si in conformitate cu prevederile proiectului tehnic. In aceasta modalitate, Agentia SAPARD a aprobat plata catre Consiliul Local Stanilesti a sumei de 862.002,57 RON (echivalentul a aproximativ 235.590,63 euro) reprezentand fonduri SAPARD si fonduri de la bugetul de stat alocate in mod nelegal.

In demersul sau, inculpatul Arhip Liviu a fost ajutat de inculpatii Striblea Magdalina, inginer proiectant in cadrul SC Striblea SRL Vaslui, realizator al proiectului tehnic, care a intocmit in fals referatul privind executia lucrarilor, in timp ce inculpatii Serban Corneliu (diriginte de santier si secretar al comisiei de receptie), Dranceanu Gheorghe, Iordachi Radu Constantin, Zaharia Teodora si Pruteanu Stefan (membri ai comisiei de receptie la terminarea lucrarilor) au semnat procesul verbal de receptie in care s-a consemnat in mod nereal ca lucrarile au fost finalizate.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatilor.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit nu s-a constituit parte civila in procesul penal pana la momentul sesizarii instantei de judecata.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Vaslui.

4. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus trimiterea in judecata a inculpatului Deac Mihai-Radu, consilier in Consiliul Local al Comunei Vinatori, judetul Mures, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

– folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata si

– instigare la fals intelectual in forma continuata.

In data de 30 aprilie 2010 si 9 mai 2011, inculpatul Deac Mihai-Radu a solicitat la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Mures acordarea de fonduri europene nerambursabile in baza schemei unice de plata pentru suprafata de 65 de hectare de pasune. In cuprinsul acestor cereri, inculpatul a facut afirmatii nereale in sensul ca detine un numar suficient de animale pentru a se incadra in prevederile legale impuse pentru acordarea subventiei. In sustinerea acestei afirmatii, inculpatul a prezentat doua adeverinte, emise la solicitarea sa de functionari publici din cadrul Primariei comunei Vinatori, judetul Mures, in care s-a specificat in mod nereal ca inculpatul detine numarul necesar de animale.

A.P.I.A s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma totala de 81.982,70 lei (echivalentul a aproximativ 19.473 euro), reprezentand banii achitati pe nedrept inculpatului Deac Mihai – Radu.

In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sighisoara.

Lasă un comentariu