Actele administrativ-fiscale vor putea fi comunicate contribuabilului si prin fax sau e-mail anunta Casa de avocatura Coltuc

Cele mai importante modificari si completari ale Codului de procedura fiscala sunt cele referitoare la:

 

1. Acordul de pret in avans (APA) si solutia fiscala individuala anticipata (SFIA):
A fost reglementata clar data in functie de care se apreciaza situatia fiscala viitoare (doar in cazul APA).
A fost instituita posibilitatea ca organul fiscal sa se deplaseze la domiciliul fiscal al contribuabilului sau in alt loc stabilit de comun acord, in vederea analizei documentatiei.
Organul fiscal competent va prezenta contribuabilului proiectul SFIA sau APA, contribuabilul putand sa isi exprime punctul de vedere in legatura cu acesta in termen de 60 de zile lucratoare.
Contribuabilul are la dispozitie, de asemenea, un termen de 60 de zile lucratoare pentru a furniza informatii aditionale solicitate de organul fiscal.

2. Procedura pentru intre persoane romane afiliate: Au fost introduse prevederi referitoare la eliminarea dublei impuneri in cazul ajustarii unor tranzactii dintre persoane romane afiliate prin ajustarea fiscala in oglinda, inclusiv a contribuabilului afiliat celui supus controlului.

3. Procedura amiabila in cazul conventiilor de evitare/ eliminare a dublei impuneri: Contribuabilul rezident in Romania poate solicita ANAF initierea procedurii amiabile, in cazul in care considera ca impozitarea in celalalt stat membru nu este conforma cu prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri.

4. Cooperarea administrativa in domeniul fiscal, in sensul detalierii procedurii de cooperare si a schimbului de informatii. Aceste prevederi se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2013, in timp ce prevederile referitoare la sfera de aplicare si conditiile schimbului spontan de informatii se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2015.

5. Comunicarea actului administrativ fiscal catre contribuabil poate fi realizat si prin mijloace precum fax, e-mail sau alte mijloace electronice de transmitere la distanta.

6. Evidenta creantelor fiscale: Restituirea sumelor incasate in plus prin poprire fata de creantele fiscale in termen de 5 zile lucratoare de la data incasarii. Reguli speciale pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante.

Lasă un comentariu