Caz cutremurator la Curtea de Apel Bacau

Caz cutremurator la Curtea de Apel Bacau. Vineri, imediat dupa orele 12.00, arestatul Dinu Damaschin (acuzat de proxenetism, mai precis ca racola fete sarace in scopul exploatarii lor sexuale) a decedat in sala de judecata, inainte de a afla verdictul judecatorilor. Aflat de doua luni in greva foamei, in semn de

 

protest fata de masura arestarii preventive care s-a luat impotriva sa, lui Dinu Damaschin (foto) i s-a facut rau in sala de judecata si si-a pierdut cunostiinta. In ultimele zile, din cauza refuzului de hrana, Damaschin arata ca un cadavru, fiind vizibil slabit si palid la fata. Potrivit unor surse, arestatul a stat vreme de patru ore in sala de judecata, timp in care s-ar fi aflat in stare de inconstienta, in vreme ce anumite persoane faceau chiar glume pe seama acestuia. Nici judecatorii si nici politistul de langa arestat  nu s-au aratat preocupati de starea sa de sanatate. Acest lucru, daca este real, ar putea fi verificat cu ajutorul inregistrarilor video din instanta si de la televiziuni. In final, a fost chemata salvarea, insa manevrele de resuscitare nu au dat rezultate, astfel incat medicii de pe ambulanta au fost nevoiti sa constate decesul arestatului. Se pune intrebarea: daca salvarea ar fi fost chemata la timp, omul putea fi salvat? Decesul unui arestat in sala de judecata a declansat imediat reactii dure in societatea civila. In conditiile in care arestatul se afla de circa 60 de zile in refuz de hrana, se pune intrebarea ce au pazit atat instanta de judecata, cat si organele de politie care l-au avut in detentie?! De ce nu i s-a asigurat o supraveghere medicala specifica celor aflati in greva foamei? Cine a verificat starea sa de sanatate dintre cei care aveau responsabilitatea sa ia masuri de prevenire a unui asemenea deznodamant?


 

 

Greva foamei – act sinucigas sau forma de protest?

Cazul Damaschin releva indiferenta unui sistem care decreteaza pierderea drepturilor esentiale odata cu incatusarea. Prin moartea unui om intr-o asemenea maniera, se demonstreaza ca autoritatile nu pun pret pe dreptul la viata al persoanelor arestate si, mai mult, nu au niciodata interesul sa verifice daca protestele unor acuzati impotriva anchetatorilor sunt intemeiate. Posibilele abuzuri ale anchetatorilor sunt din start trecute cu vederea. Cazul Damaschin vine dupa un caz asemanator al romanului Claudiu Crulic, care a murit in anul 2007 intr-o inchisoare poloneza, dupa luni de zile de greva foamei, in semn de protest fata de acuzatiile nedrepte ce i s-au adus. Romanii Crulic si Damaschin au primit, practic, pedeapsa capitala din partea autoritatilor romane si poloneze, care nu au facut nimic sa preintampine decesul lor, desi puteau sa-l prevada in raport de perioada indelungata de greva a foamei.

Lasă un comentariu