Deputatii juristi au decis modificarea Codului penal sub aspectul imprescriptibilitatii faptelor de omor

Deputatii din Comisia juridica au aprobat luni modificarea Codului penal sub aspectul imprescriptibilitatii faptelor de omor.
In cadrul aceleiasi sedinte au inceput discutiile si asupra modificarii Legii 341/2004 a recunostintei fata de eroii martiri din timpul Revolutiei din decembrie 1989.


„Am discutat astazi modificarea Codului penal sub aspectul imprescriptibilitatii infractiunii de omor. Este o lege foarte importanta si aceasta lege face ca, practic, toate infractiunile de omor contra pacii si omenirii sa fie imprescriptibile. Altfel spus, daca o infractiune de omor nu a fost urmarita si judecata intr-un termen de timp, inainte vreme raspunderea penala se prescria pentru cel care a savarsit aceasta fapta. Iata ca prin aceasta modificare adusa in sedinta Comisiei juridice de astazi, practic, aceste infractiuni nu se prescriu. Este o lege care va intra la vot in plenul Camerei Deputatilor, urmand a fi trimisa la promulgare”, a declarat la finalul sedintei presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda.
El a precizat ca modificarea adusa Codului penal se refera si la faptele de omor petrecute in timpul Revolutiei. „Inclusiv faptele de omor petrecute in timpul Revolutiei vor deveni imprescriptibile”, a afirmat democrat-liberalul.
Intrebat daca in acest caz nu se va aplica principiul retroactivitatii legii, Buda a raspuns: „Atata vreme cat nu discutam despre infractiuni care nu au fost urmarite si nu au fost judecate in aceasta perioada nu putem vorbi despre o retroactivitate”.
„Au fost discutii pe aceasta chestiune a retroactivitatii, dar exista si o decizie a CEDO care ne indreptateste sa adoptam acest proiect de lege”, a adaugat Daniel Buda.
In aceeasi sedinta, deputatii juristi, alaturi de mai multi reprezentanti ai revolutionarilor, au inceput discutiile la modificarile ce urmeaza sa fie aduse la Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 (Legea 341/2004).

Lasă un comentariu