Procedura legea 290 Basarabia despagubiri retrocedari

Conform Legii 290/2003 au dreptul de a primi despagubiri: cetatenii romani (sau mostenitorii acestora) pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.

 

Printre beneficiarii acestei legi se pot numara:

 

  • cetatenii romani care s-au refugiat pe teritoriul Romaniei i anul 1940, ca urmare a Ultimatumului din 26 iunie, prin care URSS solicita cedarea de catre Romania a Basarabiei si partii de Nord a Bucovinei, cat si i anul 1944, ca urmare a ordinelor de evacuare generala;
  • cetatenii romani care au fost deportati i regiuni ale fostei Uniuni Sovietice i perioada dereferinta pentru aceasta lege;
  • cetatenii romani care nu au avut domiciliul pe acele teritorii isa au avut i proprietate bunuri imobile la care nu au mai avut acces dupa cedarea teritoriilor prevazute de aceasta lege.

Despagubirile se acorda celor indreptatiti in natura (i limita disponibilitatilor, din domeniul privat al statului, sau al unitatilor administrativ-teritoriale) sau in bani. Compensatiile banesti sunt distincte pentru terenuri, pentru constructii si pentru recoltele neculese din anul parasirii fortate a bunurilor.

 

Termene:

 

Legea nr. 290/2003 prevede 2 termene distincte, pentru depunerea cererilor, si pentru depunerea actelor doveditoare:

 

  • Conform art. 5, alin. (1) din Legea nr. 290/2003, termenul limita de depunere a cererilor a fost 14.05.2004. Prin Legea nr. 171/2006, privind modificarea si completarea Legii nr. 290/2003, s-a instituit un nou termen de depunere a cererilor, pana la data de 1.05.2007. De asemenea, la art. 5 din Legea nr. 290/2003 a fost introdus un alineat nou, conform caruia cererile de despagubiri respinse prin hotarari ale comisiilor judetene si ale comisiei municipiului Bucuresti, pentru motivul nedepunerii in termenul prevazut de lege, sunt considerate cereri noi.
  • Prin prevederile art. 7 din Legea nr. 290/2003, pentru depunerea actelor doveditoare s-a instituit un termen mai lung, separat de cel al depunerii cererilor, tocmai pentru a se acoperi situatiile exceptionale, respectiv imposibilitatea temporara de procurare a actelor doveditoare. Prin OUG nr. 87/2004, acest termen a fost prorogat pana la data de 14.05.2005, iar prin Legea nr. 171/2006, privind modificarea si completarea Legii nr. 290/2003, noul termen limita de depunere a actelor doveditoare este 1.08.2007.

 

Solutionarea cererilor si a contestatiilor:

 

Cererile pe care persoanele indreptatite le pot face in vederea acordarii despagubirilor se depun la comisiile de specialitate organizate in acest scop la Institutia Prefectului din judetul de domiciliu al beneficiarului sau la Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti, dupa caz. Tot la Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti depun cererile beneficiarii cu domiciliul in strainatate si cei care domiciliaza in judete diferite, dar solicita despagubiri dupa acelasi autor.

 

Cererile sunt solutionate de catre comisiile de specialitate organizate in acest scop la Institutia Prefectului din fiecare judet sau municipiul Bucuresti prin emiterea unei hotarari de respingere sau de admitere.

 

In termen de 15 zile de la comunicare, solicitantul nemultumit de hotararea comisiei judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, poate face contestatie la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor – Serviciul pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003, care o va aproba sau respinge, prin decizie motivata.

 

Hotararile Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor – Serviciul pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003 sunt supuse controlului judecatoresc, putand fi atacate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la sectia de contencios administrativ a tribunalului in raza caruia domiciliaza solicitantul.

 

Plata despagubirilor:

 

Compensatiile banesti stabilite prin hotararea comisiei judetene ori a municipiului Bucuresti, a Serviciului pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003, in cazul contestatiilor, sau hotararea judecatoreasca definitiva, investita cu formula executorie, dupa caz, se achita beneficiarilor, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul de stat, astfel:

 

  • integral, daca cuantumul acestora nu depaseste 50.000 lei RON;
  • esalonat in doua transe, pe parcursul a 2 ani consecutivi, astfel: 60% i primul an, si 40% in anul urmator, daca cuantumul despagubirilor se incadreaza itre 50.001 lei RON si 100.000 lei RON;
  • esalonat in doua transe, pe parcursul a 2 ani consecutivi, astfel: 40% i primul an si 60% in anul urmator, daca cuantumul compensatiilor depaseste 100.001 lei RON.

 

Plata despagubirilor se dispune de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor – Serviciul pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003. Solicitarea platii se face pe baza de cerere scrisa, isotita de hotararea comisiei judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a Serviciului pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003, i cazul contestatiilor, sau hotararea judecatoreasca definitiva, ivestita cu formula executorie, dupa caz, precum si o copie dupa actul de identitate si dovada deschiderii unui cont la o banca comerciala sau la Casa de Economii si Consemnatiuni – C.E.C.; dovada se face prin documentul stampilat emis de banca la deschiderea contului cu specificarea codului IBAN si a sucursalei de banca.

Un comentariu la „Procedura legea 290 Basarabia despagubiri retrocedari”

  1. Va rog frumos sa-mi comunicati daca se mai poate depune cerere si dosar de despagubire ANPR conf Legii 290/2003,desi am inteles ca se putea pina in data de 1 mai 2007 .Tatal meu este din com Ostrita rai.Hloboca reg.Cernaut si a decedat in anul 1997 la Lugoj jud.Timis,eu nu am stiut de aceasta lege si intimplator am aflat ca cetateni romani deposedati au fost despagubiti.Ce se mai poate face in cazul meu ? Va multumesc si ma iertati ca v-am deranjat.

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!