In perioada concediile Casa de avocatura Coltuc va explica drepturile turistilor

In timpul asteptarii, trebuie sa primesti informatii cu privire la drepturile tale, si asistenta, dupa cum urmeaza:

  • In cazul unei intarzieri de cel putin doua ore, in functie de distanta care trebuie parcursa, ai dreptul la mese gratuite si bauturi racoritoare in cantitate direct proportionala cu timpul de asteptare, plus doua mesaje gratuite (telefon, fax sau e-mail);

 

  • In cazul unei intarzieri de cinci ore sau mai mult, poti solicita rambursarea costului biletului, dar numai cu conditia renuntarii la calatorie;
  • In cazul in care zborul tau se amana pana in ziua urmatoare, ai dreptul la cazare gratuita, transport gratuit intre aeroport si locul cazarii, la mese si bauturi racoritoare.

De asemenea, daca zborul ajunge la destinatie cu o intarziere de trei ore sau mai mult, poti avea dreptul la o compensatie similara celei aplicabile in cazul anularii.

Ce se intampla daca zborul tau are rezervari mai multe decat locuri?
Daca ai un bilet valabil si ai facut check-in-ul la timp, dar ti se refuza imbarcarea, ai dreptul la o compensatie intre 250 si 600 de euro. In cazul in care iti ofera un zbor alternativ, cu un program similar, operatorul aerian poate reduce cu 50% aceste compensatii.

Ce se intampla daca zborul tau este anulat?
Compania aeriana trebuie sa-ti ofere doua mesaje gratuite (telefon, fax sau e-mail), mese gratuite, bauturi racoritoare, hotel si transport gratuit, in cazul in care ai nevoie sa stai peste noapte.

In plus, ai posibilitatea de a alege intre:

  • Restituirea costului total al zborului, in termen de sapte zile;
  • Redirectionarea la destinatia finala, cu prima ocazie sau la o data ulterioara, convenabila pentru tine.

De asemenea, ai dreptul la intre 250 si 600 de euro, in functie de momentul in care ai fost informat de anulare si de cauza acesteia.

Nu ai dreptul la despagubiri in cazul in care:

  • Anularea zborului este cauzata de imprejurari exceptionale, care nu au putut fi evitate, cum ar fi incidentul petrecut in 2010, cu norul vulcanic;
  • Ai fost informat despre anulare cu doua saptamani inainte de data plecarii;
  • Ai fost informat intr-un termen mai scurt de 14 zile, dar ti s-a oferit redirectionarea in conditii apropiate de orarul initial.

Lasă un comentariu