Inregistrarea unei marci si costul acesteia in Romania

Marca inregistrata are ca drept scop individualizarea bunurilor sau serviciilor unui comerciant, in vederea pastrarii clientelei si implicit a cuceririi unor noi clienti. Aceasta poate fi un un nume, termen, simbol sau desen respectiv o combinaţie a acestora menita sa diferentieze serviciile unui comerciant de cele ale concurentei.

Pentru a inregistra o marca trebuie sa detineti un certificat de inregistrare eliberat de OSIM, OHIM sau WIPO, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei.

In baza acestui certificat legea 84/1998 completată şi modificată cu legea 66/2010 vă acordă exclusivitate pentru utilizarea denumirii inregistrate, iar marca devine proprietatea privată a celui care a inregistrat-o.
Oricând constataţi că o altă firmă sau personă foloseşte această marcă in scop comercial puteţi folosi toate pârghiile legislative şi coercitive necesare pentru a interzice terţilor să o utilizeze fara acordul dumneavoastră.
In momentul in care marca nu este inregistrata nu aveti nicio dovada ca dvs. sunteti detinatorul acesteia.
In cazul in care ati inregistrat o marca cu un nume asemanator cu marca altei firme veti primi o notificare care o sa va oblige ca in conformitate cu Legea Mărcilor 84/1998 si legea 11/1991 a Concurenţei Neloiale să renunţaţi imediat să vă mai folosiţi denumirea pentru a elimina confuzia care se poate crea in rândul clienţilor, furnizorilor, instituţiilor financiare, autorităţilor, etc. In plus vă pot fi cerute si daune in raport direct cu prejudiciul creat.
Marca pe care o firma o foloseste va genera veniturile singura, indiferent de compania care o utilizeaza. De multe ori valoarea mărcii se negociază separat de restul activelor deoarece ea generează in mod independent venituri.
Conform Hotararii de Guvern nr. 573/07.09.1998 Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci isi desfasoară activitatea ca organ de specialitate al administratiei publice centrale si are autoritate unica pe tertoriul Romaniei in asigurarea protectiei proprietatii industriale, in conformitate cu legislatia natională in domeniu si cu prevederile conventiilor si tratatelor internaţionale la care Romania este parte.

Costul inregistrarii unei marci

Preturile inregistrarii unei marci includ taxe legale, postale, onorarii pentru înregistrarea şi publicarea cererii de înregistrare în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială.
Pentru fiecare domeniu in plus se va adauga o taxa de 55 euro. In aceste preturi este inclusa si monitorizarea marcii dvs timp de 6 luni dupa publicarea marcii dumneavoastra in Buletinul Oficial de Proprietate Industrială.
Odata cu depunerea cererii este recomandat sa se faca o cercetare prealabila care o sa va permita sa stiti inca de la inceput ce sanse de inregistrare va avea marca si daca vor exista motive legale de opozitie din partea tertilor si cum puteti actiona in consecinta depunerea unei altei cereri sau modificarea celei existente.

Cost marca comunitară

Pentru inregistrarea unei mărci la nivelul Comunitaţii Europene vă putem indica un cost aproximativ de 1.650 euro cu care veţi avea marca protejată in toate cele 27 state membre. Este foarte utilă celor care au relaţii comerciale cu aceste state doarece inregistrarea naţională in doar unul dintre acestea costă aproximativ 700 euro.

Cost marca internaţională:

Suntem acreditaţi de Oficiul Internaţional al Proprietăţii Intelectuale WIPO să vă reprezentăm oriunde in lume pentru inregistrarea mărcii.In cazul in care aveţi relatii comerciale cu ţări nemembre ale EU costul estimativ al mărcilor in alte ţări este intre 500-3.500 euro in funcţie de taxele stabilite de oficiile naţionale.

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!