Iesirea Hidroelectrica din starea de insolventa ar putea sa depaseasca termenul de iunie 2013

Remus Borza a precizat ca vor fi demarate discutii cu fiecare creditor in parte, in  vederea gasirii unor solutii pentru stingerea creantelor, a caror valoare ar putea ajunge la 6 miliarde de lei. Reprezentantul Euro Insol a mai anuntat ca

 

va  face schimbari la nivelul managementului chiar de la 1 septembrie cand va fi schimbat directorul financiar. ,,Cat voi fi administrator judiciar, o sa-mi aduc  mai multi oameni de incredere (…)Prefer sa lucrez cu un hot destept, decat cu un prost cinstit”, a afirmat Borza.

Acesta a mai spus ca in Hidroelectrica  sunt directori care ajung sa castige pana la 5.000 euro pe luna. In cadrul interviului, Remus Borza a criticat foarte dur actiunile sindicatelor, calificand  drept ,,criminala” declaratia acestora referitoare la un posibil faliment al Hidroelectrica. El a spus ca exista posibilitatea ca Euro Insol sa nu fie confirmat ca administrator judiciar la prima adunare a creditorilor care va avea loc pe 14 septembrie. ,,Creditorii au si posibilitatea de a da un vot de blam administratorului judiciar” , a precizat Borza.

Hidroelectrica a notificat 836 de creditori, din care s-au s-au inscris, pana in prezent, 437. Borza a precizat ca va fi verificat modul de calcul al  creantelor, fapt care va genera foarte multe contestatii. ,,Nu toata lumea o sa fie foarte fericita de modul in care vom inscrie anumite creante”, a spus  Borza. Potrivit acestuia, pentru 158 dintre creditori ,,avem retururi pe corespondenta”. ,,Chiar si pe acesti 158 de creditori de la care s-au intors  corespondentele s-ar putea sa avem anumite contestatii”, a adaugat Borza. Aceste actiuni ar putea prelungi starea de insolventa a Hidroelectrica.

Borza sustine ca situatia financiara de la Hidroelectrica este foarte dificila, responsabili de acest lucru fiind actualii manageri. ,,Acei manageri au  generat din pasivitate, din eroare, aceasta stare de lucru de la Hidroelectrica, care se traduce intr-un  miliard de euro datorii, care se traduce in 781 de  milioane in fluxuri negative de numerar si care se traduce in lipsa de viziune si ratiune la momentul fundamentarii bugetului de venituri si cheltuieli pe  2012″, a spus Borza. Potrivit acestuia, ,,politica nesabuita” de la Hidroelectrica inseamna o diminuare a venitului cu 800 de milioane de lei in 2012. ,,Dar  cheltuielile nu poti sa le diminuezi cu 800 de milioane de lei, ca asta ar insemna sa dati jumatate din oamenii muncii afara sau sa inchizi toate contractele  cu Hidroconstructia, cu Energomontaj”, a adaugat Borza. In aceste conditii, vor fi schimbati mai multi directori, incepand cu cel financiar. ,,Vor urma si la  nivel de centrala si la nivel de sucursala si la nivel de hidroservuri. Este evident ca nu pot sa lucrez cu aceeasi manageri care si-au dovedit limitele si  capacitatile manageriale. Daca faceau profit de 100 de milioane euro anul trecut, nu aveam de ce sa-i schimb”.

In conditiile in care situatia financiara este dificila, banii pentru investitii ,,vor fi dramuiti”, iar lucrarile vor fi prioritizate astfel incat sa nu fie  pus in pericol sistemul energetic. Borza a mai precizat ca aportul Hidroelectrica pe piata reglementata este o alta cauza principala a insolventei. In urma cu cateva  zile, administratorul judiciar a purtat o discutie cu ministrul Economiei si presedintele ANRE ,,pentru a gasi modalitati concrete de diminuare a acestei  poveri, a acestui aport exagerat si al recunoasterii costurilor”. Astfel, de la 1 septembrie, urmeaza sa se reduca cu 83 GWh/luna aportul pe piata  reglementata, ceea ce inseamna foarte putin in opinia reprezentantul Euro Insol. Borza a mai afirmat ca exista o posibilitate pentru denuntarea contractului colectiv de munca, care ar putea fi renegociat.

Lasă un comentariu