O dilema a practicatilor in drespt este cat castiga un consilier juridic intrucat parerile sunt impartite. Salariile consilierilor de drept oscileaza foarte mult in functie de tipul anagajatorului(de stat sau privat) si bineinteles, in functie de marimea firmei. Exista si cazuri in care salariul unui consilier poate sari de 10 000 de lei. De exemplu, in Societatea Nationala Radiocomunicatii SA, din subordinea Ministerului Comunicatiilor, directorii – nu mai putin de 13 – au avut un venit net cuprins intre 5.762 de lei si 15.615 lei, in timp ce un consilier juridic a ajuns si la un salariu net de 10.729 de lei. In cadrul aceleiasi societati, o femeie de serviciu ajunge la un venit net lunar de peste 2.500 de lei, in timp ce un muncitor necalificat ajunge la peste 2.600 de lei net. Un fochist castiga pana la 3.129 de lei, iar un tehnician radioelectronist poate sa aiba un salariu de 6.000 de lei.
In Posta Romana, cealalta companie din subordinea Ministerului Comunicatiilor, salariile sunt in general mai mici, mai ales in cazul postasilor, care majoritatea au salarii de aproximativ 1.000 de lei. Dintre miile de factori postali exista si cativa ale caror venituri sar de 4.000 de lei sau chiar de 5.000 de lei. De altfel, in cadrul Postei, marea masa a angajatilor din fiecare categorie de meserii au salarii destul de mici, insa exista cativa ale caror venituri sunt duble sau chiar mai mari. De exemplu, toti sefii adjuncti de oficii postale au salarii intre 1.724 si 2.743 lei, insa exista un caz in care venitul a fost in aprilie de 11.368 de lei. Un alt exemplu: salariile expertilor sunt cuprinse intre 1.144 si 5.929 de lei, insa unul dintre experti are un venit de 14.818 lei.
Cand se pune problema cat castiga un consilier juridic, un alt element care face diferenta este sporul de confidentialitate.
Sporul de confidentialitate se acorda personalului contractual din aparatul de lucru al Guvernului si al Ministerului Integrarii Europene in cuantum de pana la 15%, precum si personalului contractual din institutiile si autoritatile publice pentru care, prin acte normative specifice, se prevede acordarea acestui spor.
Categoriile de personal contractual, cuantumurile sporului de confidentialitate si conditiile de acordare se stabilesc, in limitele prevazute de reglementarile in vigoare, de catre ordonatorii principali de credite, cu incadrarea in cheltuielile de personal prevazute in bugetul aprobat.