A aparut o noua problema nationala:verificarea contractelor de credit daca respecta noua lege 193/2000

Romanii prejudiciati de catre banci sunt sustinuti de o noua lege. Recent a intervenit o modificare a legii in sprijinul romanilor care se afla in situatia de a le fi incalcate drepturile ca urmare a clauzelor contractuale abuzive din contractele de credit.



„La data de 3 august 2012 a fost publicata Legea 193/2000 care creeaza institutii noi in sprijinul consumatorilor ce ar putea sa se afle in situatia de a fi incheiat un contract preformulat ce contine clauze abuzive sau care le incalca drepturile. Astfel, noua forma a legii contine modificari favorabile luptei impotriva abuzurilor create de contracteler de adeziune si preformulate ale profesionistilor”, a declarat Carmen Cretu, avocat in cadrul Casei de Avocatura Coltuc.

Potrivit acesteia, cea mai importata schimbare este data de art. 12 din legea modificata, ce prevede ca „in cazul in care constata utilizarea unor contracte de adeziune care contin clauze abuzive, organele de control vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, dupa caz, sediul profesionistului, solicitand obligarea acestuia sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive„.

La cererea de chemare in judecata va fi anexat procesul-verbal intocmit potrivit art.11.

Asociatiile pentru protectia consumatorului care indeplinesc conditiile prevazute in Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pot chema in judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune care contin clauze abuzive, pentru ca aceasta sa dispuna incetarea folosirii acestora, precum si modificarea contractelor aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.

„Dispozitiile alin. (1)-(3) din lege nu aduc atingere dreptului consumatorului caruia i se opune un contract de adeziune ce contine clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de actiune ori pe cale de exceptie, in conditiile legii”, se mai arata in art 12.

Astfel daca ANPC sau daca instanta de judecata constata ca in contractile de credit (sau alte contracte incheiate cu profesionisti, de regula contractile de adeziune) se poate solicita excluderea acestor clauze din toate contractile de credit de aceeasi natura, si ceea ce este nou, chiar daca sunt in curs de executare, a aratat avocatul.

„Conform opiniei majoritare a doctrine, prin constatarea de catre instanta a clauzei ca fiind abuziva se va dispune nulitatea hotararii si modificarea contractului, efectul hotararii va fi erga omnes, avand efect obligatoriu pentru toti profesionisti cu care s-au incheiat contracte de aceeasi natura. Acest lucru inseamna ca apare reglementat si in legislatia nationala efectul precedentului judiciar”, a  mai spus Carmen Cretu.

In aceasta situatie daca tribunalul a constatat ca o clauza este abuziva, atunci toate contractile trebuie sa fie aliniate la cele stabilite in hotararea judecatoreascaav. Carmen Cretu

Hotararea pronuntata are efect de lege, fiind obligatorie fata de toti  profesionistii”, a subliniat avocatul.

Cretu a mentionat ca o alta modificare de impact este si modificarea competentei functionale a instantei, rolul judecatoriei fiind preluat de catre Tribunal. Insa in cazul litigiilor introduse de catre consumatori, ca persoane fizice, in mod individual, competenta apartine fie judecatoriei, ori tribunalului in functie de valoarea obiectului cererii de chemare in judecata, in cazul acesta hotararile nu vor avea efect erga omnes.

„In plus hotararile pronuntate de catre tribunal sunt supuse numai apelului, spre deosebire de dreptul comun cand de regula lipsea apelul si se ataca direct cu recurs”, a aratat Carmen Cretu.

Ea a subliniat ca modificarile au impact atat din punct de vedere tehnic cat si economic, instantele vor fi scutite astfel de numarul mare de litigii cu care sunt investite din acest motiv. „Speram ca masurile sa fie luate de cate profesionisti inainte de a fi sanctionati”

 

sursa:

www.coltuc.ro

avocat@coltuc.ro

0745150894

Lasă un comentariu